El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha admès a tràmit el recurs d'inconstitucionalitat promogut per més de 50 diputats del Grup Parlamentari Popular contra la Llei Orgànica 3/2021, de 24 de març, de Regulació de l'Eutanàsia.

En una nota informativa del tribunal de garanties assenyala que el ple ha acordat donar trasllat de la demanda i documents presentats al Congrés dels Diputats, al Senat i al Govern perquè puguin personar-se en el procés i formular les al·legacions que considerin oportunes.

El PP considera que la llei impugnada vulnera diversos preceptes de la Constitució com el dret a la vida (art. 15), així com els articles 10.1 i 2, 14, 16, 23, 49, 53.2, 93, 96.1, 168 i 169. El ponent de la sentència que es dicti serà el magistrat Cándido Conde-Pumpido.

El recurs de Vox

El passat 25 de juny, el mateix dia que va entrar en vigor la llei de l'eutanàsia, el Tribunal Constitucional va anunciar que admetia a tràmit el recurs d'inconstitucionalitat que va presentar Vox contra aquesta normativa. Tanmateix, el ple del TC també va acordar per unanimitat denegar la petició de suspensió de la llei que també demanava la formació d'extrema dreta.

El recurs d'inconstitucionalitat presentat pel partit que encapçala Santiago Abascal a mitjans de juny —amb el suport d'una cinquantena de diputats— també considerava que la llei de l'eutanàsia vulnera el dret a la vida que recull la Constitució.

La llei

El juny passat va entrar en vigor la llei orgànica de l'eutanàsia, que permet la mort assistida i converteix l'estat en el sisè país del món que la legalitza (després d'Holanda, Bèlgica, Luxemburg, el Canadà i Colòmbia).

La norma estableix un procediment a través del qual el pacient pot demanar que se li apliqui l'eutanàsia tant en centres hospitalaris com a casa. Ho poden demanar els majors d'edat que tenen una malaltia greu, crònica o incurable en situacions associades a un "sofriment físic o psíquic constant i intolerable" i quan, a més, existeix la "seguretat" o una gran probabilitat que no hi hagi capacitat de cura o millora.

Per la seva banda, els principals ordes religiosos que gestionen diversos hospitals arreu de l’Estat, entre eels quals Sant Joan de Déu i Sant Camil, es neguen a aplicar la llei de l’eutanàsia. Així ho van traslladar en un comunicat conjunt, on titllen la mort assistida d’"acció suïcida o actuació homicida" i, per contra, es declaren “compromesos amb l’alleujament del patiment i la cura de la vida”. 

 

Foto principal: Manifestació a favor de l'eutanàsia / Europa Press