El Tribunal Constitucional ha admès a tràmit la revisió de la llei del català que esquiva el 25% de castellà, sol·licitada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Així ho ha comunicat aquest dimecres el tribunal de garanties, que ha afegit que serà el magistrat Enrique Arnaldo l'encarregat de redactar la ponència sobre la qüestió d'inconstitucionalitat plantejada pels jutges de l'alt tribunal català. Recordem que el decret aprovat pel Govern deixa clar que les quotes són inaplicables i va servir per donar resposta a la sentència del Tribunal Suprem que obligava a aplicar el 25% de castellà. A més, la norma estableix que el Departament d'Educació és l'únic responsable legal dels projectes lingüístics dels centres.

La Sala del TSJC encarregada de l'execució de la sentència del 25% va elevar el cas al TC perquè tenia dubtes sobre la legalitat de la llei, ja que dona "preferència" al català perquè fixa de forma explícita la "inaplicació" de percentatges en els projectes lingüístics de les escoles. Alhora, els jutges també van presentar una qüestió d'inconstitucionalitat contra la llei sobre ús i aprenentatge de llengües oficials aprovada pel Parlament.

Impossibilitat i incompatibilitat del 25%

L'alt tribunal català va admetre al juliol que ja no podia aplicar la sentència del 25% per mor de la regulació aprovada pel Govern i el Parlament, que ha de servir per blindar el català als centres educatius i que està formada pel decret i per la llei esmentats. Concretament, els jutges van constatar la "impossibilitat" d'executar la sentència perquè es contradiu amb la nova normativa catalana — que suscita "seriosos dubtes sobre la seva validesa per vicis d'inconstitucionalitat". Dit això, el TSJC va acudir al TC perquè considerava que tant el decret com la llei suposen un nou model lingüístic que "no permet reconstruir la posició del castellà en paral·lel a la del català sense incórrer en frau de llei". Va ser així com van assenyalar que les noves normes són incompatibles amb la sentència del 25% perquè elimina els percentatges d'ús de cada llengua. De fet, la incompatibilitat "és completa perquè respon a un model diferent i incompatible".

El TC ja va admetre a tràmit al setembre els recursos que van presentar els diputats del Partit Popular i de Ciutadans contra diversos articles de la llei del català. Les dues formacions van argumentar que el Govern va vulnerar la Constitució per ometre qualsevol referència al castellà com a llengua vehicular de l'ensenyament a Catalunya. El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, i la seva homòloga de Cs, Inés Arrimadas, van anunciar al maig que recorrerien conjuntament davant del TC la llei del català a les escoles entre ERC, Junts, PSC i comuns.