El Tribunal Constitucional té previst reprendre el debat sobre el recurs contra la llei de l’avortament, presentat fa onze anys pel Partit Popular. L’alt tribunal abordarà la deliberació sobre aquesta llei després de diverses iniciatives als tribunals pel retard en la resolució del recurs.

Exdiputats del PP que van impulsar el recurs davant del Constitucional van denunciar el 2020 davant del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) el retard en la resolució del recurs presentant contra la llei de terminis avui vigent, que permet avortar les primeres catorze setmanes. Igualment, l’Associació d’Advocats Cristians va presentar davant del Tribunal Suprem una querella per retard maliciós contra el magistrat Andrés Ollero, exdiputat del PP i ponent de la sentència. Aquestes dues iniciatives, informa El País, han provocat que el Constitucional hagi decidit reactivar el recurs per dictar sentència sobre un recurs presentat el 2010.

Ho ha confirmat el president de l’alt Tribunal, Juan José González Rivas, que estima que les iniciatives contra el Constitucional i  Ollero no tindran recorregut. El magistrat, per la seva banda, ha manifestat que té preparada la ponència per dur-la al ple quan ho determini el president del Constitucional, cosa que per ara encara no ha fet.

Retard rècord

El retard en la resolució del recurs contra la llei de l’avortament és un dels casos més flagrants de retard en la resolució d’un recurs de l’alt tribunal. Es tracta d’un tema delicat, davant del qual es preveu que hi haurà dificultats per arribar a una resposta consensuada. Això ha provocat que la qüestió quedés abandonada en un calaix, fins al punt que hi havia qui considerava que, vist el temps passat, ja havia decaigut.

El recurs contra la llei aprovada pel govern de José Luis Rodríguez Zapatero va ser presentat per diputats del PP el 2010. Posteriorment, quan el PP va assumir l’executiu va anunciar reiteradament que reformaria la llei, cosa que va fer pensar que corregiria els punts que a parer seu considerava inconstitucionals. Com que no va fer cap reforma, l’opinió generalitzada era que als populars ja els hi estava bé la norma com estava.

Ara, però, es considera que és obligació del tribunal afrontar el debat d’aquesta qüestió. El PP va recórrer vuit articles de la llei, així com la disposició addicional segona, entre els quals hi ha el que permet avortar al cap de catorze setmanes de gestació sense necessitat d’al·legar cap supòsit.

Denúncia al TDHE

El que més preocupa al Constitucional és que prosperi la denúncia davant del TDHE. A la seva demanda, els 20 exdiputats del PP acusen el Tribunal Constitucional de l’“incomprensible i arbitrari” retard en la tramitació del recurs contra la llei de l'avortament. Els exdiputats populars recorden que el Constitucional els va informar el juliol de 2010 que donava “caràcter prioritari a la tramitació i resolució del recurs” contra la llei, la qual cosa no va arribar a produir-se. El desembre de 2020, els denunciants es van dirigir al Constitucional reclamant que dictés ja la sentència, però no van rebre resposta.

 

Imatge principal, el president del Tribunal Constitucional, Juan José González / ACN