En mans de la justícia. El Partit Popular ha portat al Tribunal Constitucional "l'atropellament democràtic" de la votació de la reforma laboral. Es tracta de dos recursos d'empara: per una banda, un del mateix Grup Parlamentari del PP; per una altra, un del diputat Alberto Casero, el vot erroni del qual va permetre l'aprovació de la llei. Ambdues parts creuen que s'ha vulnerat un dret fonamental del parlamentari, que va avisar amb "caràcter previ" de l'error amb la votació telemàtica. Afegeixen que hi havia "capacitat" perquè Casero votés de forma presencial. En qualsevol cas, la reforma laboral va tirar endavant per 175 vots a favor i 174 en contra.

Així ho ha avançat la portaveu parlamentària del PP, Cuca Gamarra, abans de conèixer l'informe dels lletrats del Congrés dels Diputats, que han conclòs que el vot de Casero a favor de la reforma laboral va ser vàlid i que no era necessària la seva revocació, malgrat l'error. El text també descarta cap error del sistema informàtic. Fonts del partit han assegurat a Efe que l'informe "no canvia res", mentre que Gamarra ha afegit que s'ha vulnerat l'article 23.1 de la Constitució "en impedir, advertit amb caràcter previ i conforme al reglament, que el vot fos conforme a la seva voluntat, alterant la voluntat majoritària de la cambra". "No es va complir el reglament i s'ha confirmat que no es va convocar la mesa", agreguen fonts del PP a Efe.

Crítiques a Batet

En aquest sentit, Gamarra ha criticat que més d'una setmana després de la votació encara no s'hagi reunit la mesa del Congrés, però que sí que s'hagi filtrat de "manera interessada" l'informe dels lletrats. "Aquí tot val i el que es demostra és que s'està deteriorant la qualitat democràtica en el nostre país", ha emfasitzat. Les fonts de la formació conservadora que ha consultat Efe també sostenen que la presidenta del Congrés, la catalana Meritxell Batet, hauria d'haver convocat aquest òrgan per analitzar si s'anul·lava el vot telemàtic de Casero i se'l permetia votar de forma presencial. L'esmentat informe insisteix en el fet que el vot del diputat popular va ser un error material d'ell mateix i que no existien les circumstàncies necessàries per reunir la mesa per mor dels nombrosos precedents d'altres casos d'error humà en vots telemàtics i perquè l'emissió del vot és irrevocable.

La portaveu del PP ha justificat la presentació dels dos recursos d'empara perquè el TC es pronunciï davant d'un "atropellament democràtic" que deixa clar que Batet ha estat "al servei dels interessos del PSOE i no pas dels interessos dels espanyols". A més, no creu que l'informe dels lletrats resti fonamentació jurídica als recursos presentats, perquè "és ben clar que es va vulnerar el dret d'un diputat a exercir efectivament el vot que volia emetre". Quelcom que es va fer "menyspreant la seva advertència i la del Grup Popular". Gamarra ha seguit insistit en el fet que la votació es va portar a terme "ignorant que el reglament estableix la possibilitat del canvi de vot amb caràcter previ, de telemàtic a presencial, i la confirmació del sentit del mateix". "A més, es va fer mentint i suplantant les funcions de la mesa per part de la presidenta del Congrés", ha emfasitzat.

"Arribarem fins al final"

La portaveu del PP ha intentat aclarir que els recursos s'han presentat perquè pensen que la votació de la reforma laboral "no va reflectir el sentit del vot del diputat, que el va advertir amb caràcter previ i havia capacitat d'adequar el sentit del vot a la seva voluntat, garantint que el resultat de la votació fos la voluntat majoritària de la cambra". També ha recordat que Batet va dir que hi havia hagut una reunió de la mesa per tractar la situació, però que realment no va existir, "arrogant-se la presidenta del Congrés unes funcions que no li corresponen perquè el resultat fos el que va ser, mitjançant el calcigament dels drets d'un diputat".

Gamarra ha remarcat que el PP arribarà "fins al final" en aquest afer, perquè es tracta del fet que l'exercici del dret a vot d'un diputat "sigui conforme a la seva voluntat" i ha assenyalat que això s'ha "vulnerat". "No ho deixarem passar", ha declarat, alhora que ha criticat que s'hagi publicat en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) la llei de la reforma laboral sense esperar que es resolgués el que havia passat amb el vot de Casero. Per això el PP ha fet la passa de recórrer davant del TC, després d'haver denunciat en els últims dies una suposada "tupinada" i haver acusat Batet de prevaricar.