Ciutadans i els comuns han demanat formalment la compareixença del vicepresident del Govern, Pere Aragonès, el conseller d'Empresa, Ramon Tremosa, i la consellera de Salut, Alba Vergés, al Parlament perquè expliquin les restriccions que ha aprovat l'Executiu arran de l'augment de contagis de coronavirus a Catalunya.

Així ho ha anunciat la portaveu adjunta de la formació, Susana Segovia, aquest dimarts des de la cambra catalana, on ha criticat "com s'estan prenent les mesures". Segovia, que concretament ha demanat explicacions a Aragonès i Tremosa, els ha acusat d'"amagar el cap sota l'ala" i de no donar una resposta "a l'alçada".

En aquest sentit, ha titllat els 40 milions d'euros en ajuts al sector de la restauració de "ridículs" i ha demanat explicacions sobre "el pla de contingència". "La Generalitat està pensant més en fer veure que fa coses que en fer-les", ha criticat posant com exemple el tancament dels centres d'estètica i no de les perruqueries o l'obligatorietat pels supermercats 24 hores de tancar a les 22h.

"No critiquem les mesures en concret​, sinó la falta de concreció i de coherència. Tenim la sensació que s'esta improvisant", ha lamentat. Per als comuns, les restriccions no són l'única solució: "Cal seguir reforçant l'atenció primària, els metges i infermeres i donar solucions reals als sectors econòmics més afectats. Cal apostar per més rastrejadors".

Ciutadans posa el focus en Vergés

Per la seva banda, el líder de l'oposició i president de Ciutadans a Catalunya, Carlos Carrizosa, ha demanat la compareixença de Vergés i ha assegurat estar molt preocupat per "aquestes xifres que tenim a Catalunya que són dures i difícils d'assumir".

"El Govern no està gestionant degudament perquè han estat distrets amb les peripècies del senyor Torra i el monotema", ha carregat. Així doncs, per a Carrizosa cal que el Govern i Vergés donin explicacions sobre "què estan fent" per implementar les mesures aprovades ara fa 15 dies en el ple sobre la segona onada de la Covid-19.

Per altra banda, el líder taronja s'ha autofelicitat per haver evitat el "bloqueig electoral que volia Torra" en referència al ple que se celebrarà demà al Parlament en què el president de la cambra, Roger Torrent, constatarà que no hi ha cap candidat a la presidència, fent córrer el rellotge cap a les eleccions catalanes, que estan previstes pel pròxim 14 de febrer. 

Sobre la condemna per desobediència als membres de la Mesa, Carrizosa ha afirmat que "voler trencar les lleis té conseqüències" i ha deixat clar que la seva formació no assistirà a "l'autohomenatge que el separatisme es farà al Parlament", en relació a la rebuda per part de la institució dels membres condemnats. 

Pèrdues de 780 milions

Per la seva banda, el diputat del PSC Raúl Moreno ha demanat explicacions al Govern sobre les mesures d'ajut al sector i ha qualificat d'"insuficient" els 40 milions d'euros anunciats per l'Executiu català.

Moreno ha recordat que la patronal PIMEC ha xifrat en 780 milions d'euros les pèrdues que patiran bars i restaurants durant aquest tancament que, per ara, es preveu de 15 dies.