El Parlament ha instat a impulsar un Pacte Nacional de Salut amb les administracions, professionals sanitaris, grups parlamentaris, agents socials i altres entitats. En el ple celebrat aquest divendres, són diverses les propostes que s'han aprovat en aquest sentit. També s'ha reclamat blindar el sistema de salut públic de les retallades i augmentar la despesa en salut de forma progressiva.

Per altra banda, els grups han reclamat també que es reobrin els centres d'atenció primària (CAP) que encara estan tancats i recuperar així els serveis. La cambra també ha aprovat reconèixer els CAP com a "centres d'especial rellevància" i establir protocols d'atenció diferenciats", com plantejava una iniciativa de Ciutadans.

Diners de l'Estat

El ple també ha emplaçat el Govern a negociar amb l'executiu espanyol "la transferència de recursos recurrents que tinguin la finalitat d'augmentar en 5.000 milions d'euros el pressupost destinat a Salut en els propers 5 anys".

La proposta també reclama requerir al govern espanyol "el finançament necessari per ajudar els sectors econòmics i els territoris més afectats per les mesures restrictives de l'activitat econòmica", garantir la transferència de recursos extraordinaris Covid-19 per part de l'Estat durant el 2021 i treballar per aconseguir el màxim de fons europeus que arribin a Catalunya amb l'objectiu que superin els 30.000 milions.

En una altra resolució d'ERC, aprovada amb el vot favorable dels socis del Govern, el rebuig de Cs, PSC, comuns i PP, i l'abstenció de la CUP, s'afirma que "l'acord entre la Comunitat de Madrid i el Govern de l'Estat arriba tard, és insuficient, i vol uniformar i homogeneïtzar la resposta a la pandèmia a tots els territoris a conseqüència d'una batalla política".

15 milions a investigació

Així mateix, una proposta del PSC, que ha tirat endavant amb l'abstenció dels socis del Govern, insta la Generalitat a destinar 15 milions d'euros entre 2020, 2021 i 2022 a projectes d'investigació en salut i específicament del coronavirus.

Una altra de les propostes aprovades, presentada pel PP i que ha prosperat per unanimitat, exigeix al Govern realitzar les modificacions necessàries dels Pressupostos catalans de 2020 per atendre les necessitats causades pel coronavirus i impulsar "plans de xoc per recuperar part de l'activitat ordinària del sistema sanitari perduda durant la pandèmia".

Augment a les rendes de més de 60.000 euros

També s'ha aprovat una resolució de la CUP que reclama al Govern que dugui a terme una reforma de l'IRPF en un termini de tres mesos, que augmenti la tributació als que ingressen anualment més de 60.000 euros, i dedicar els ingressos que es derivin a l'atenció primària de la sanitat pública, i ha tirat endavant amb el vot favorable d'ERC, comuns i CUP, l'abstenció de JxCat i el PSC, i en contra de Cs i el PP.