Les mesures dràstiques aprovades pel Govern per frenar l'extensió del coronavirus, avançades per ElNacional.cat, ja han entrat parcialment en vigor.

L'executiu està esperant la resolució del TSJC només pel que fa a les restriccions que afecten drets fonamentals a les universitats, llocs de culte i dret a reunió. La resta s'han publicat al DOGC i han entrat en vigor a partir de la mitjanit. Per tant, els bars i restaurants hauran de tancar sense excepció.

La sala contenciosa respondrà aquest divendres si algunes de les mesures atempten els drets fonamentals. Són la prohibició de reunions de més de sis persones, la suspensió de l’activitat presencial a les universitats i la limitació de l’aforament en les activitats de culte. La resta tiren endavant sense necessitar l'aval del TSJC. 

gimnas coronavirus - acn

Bars i restaurants, sobretot, han estat pendents tot el dia de si la restricció entrava en vigor o no i no ha estat fins a les 19 hores que el Govern s'ha aclarit i ha decidit tirar endavant les mesures de forma parcial. Els punts que depenen del TSJC s'aplicaran, si els autoritzen, quan arribi la resolució, presumiblement, demà. 

"Totes les noves mesures es prenen amb urgència per fer front a l'increment de contagis de la Covid-19 i tallar-ne l'expansió al més aviat possible", recorda el Govern en un comunicat que ha fet públic aquest vespre. 

El caos del desconeixement

Durant tot el dia hi ha hagut confusió sobre si entrarien o no en vigor les mesures aprovades pel Govern. El TSJC només s'ha de pronunciar en els casos que afecten drets fonamentals, però el Govern ha enviat tot el paquet de mesures al tribunal sense concretar, a l'espera de rebre un hipotètic permís que no necessitaven. Si les mesures no afecten drets fonamentals, es poden ordenar i fer entrar en vigor via decret, sense necessitat de demanar l'aval del tribunal.

Al migdia el TSJC feia la primera comunicació per un defecte de forma. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha demanat que s'esmenessin les mancances. El suplicatori no tenia ni data ni firma. També ha demanat que es concretessin sobre quines mesures s'havia de posicionar, ja que només té competències en les que afecten els drets fonamentals. El Govern ha respost al segons requeriment però ha deixat el document novament sense data ni firma.

La urgència del Govern i els terminis en què es va fer l'anunci de les restriccions no afecten el TSJC. I el desconeixement sobre què pot aturar la sala contenciosa i què no per part del Govern ha generat un caos que no s'ha resolt fins a última hora de la tarda. 

Mentre el Govern esperava un aval total de la proposta, fonts del TSJC explicaven que només calia pronunciar-se sobre drets fonamentals. La resta de mesures es poden aplicar per decret, com habitualment fa el Govern. A mitja tarda s'ha arribat a insinuar que les restriccions es posposarien. 

Finalment, han entès que només hi ha tres punts en els quals cal l'aval del TSJC i aquesta matinada es publicarà el DOGC amb l'ordre de tancar bars i restaurants, les restriccions de mobilitat i els aforaments que afecten comerços, parcs d'atraccions, gimnasos i teatres.