El tancament dels bars i restaurants que entra en vigor aquest divendres per contenir els contagis per la pandèmia afectarà greument els comptes d'aquests establiments. La patronal de les pimes (petites i mitjanes empreses) i autònoms, Pimec, ha alertat aquest divendres que la mesura restrictiva provocarà que les empreses del sector de la restauració deixin d'ingressar 780 milions d'euros en els pròxims 15 dies. A més, fins a un total de 210.000 treballadors de 44.000 establiments es veuran afectats.

"Es podria haver evitat tancar amb missatges de conscienciació. A més, els ajuts anunciats pel Govern de 40 milions són completament insuficients i només cobreixen un 5,1% del que es deixa d'ingressar", ha indicat el president de l'organització, Josep González i Sala. En cas que no s'ampliïn, podrien arribar a empitjorar-es les estimacions que avui ha presentat la patronal.

Un 19% de les empreses es planteja tancar

I el panorama que reflecteixen les dades de l'Informe sobre l'impacte de la Covid-19 en pimes i autònoms no deixen marge de maniobra al sector, greument afectat per la situació. Segons aquestes dades, el 18,7% de les pimes i autònoms es plantegen tancar els negocis, la qual cosa indica que puja el risc potencial de tancar empreses, ja que al maig el percentatge era del 13% (5 punts per sota).

De l'estudi també es desprèn que un 50% de les empreses i autònoms manté la seva activitat a la meitat respecte a l'any anterior, mentre que el 5,2% tenen una activitat zero. El 70% declara que té problemes financers i el 29% no podrà tornar els crèdits dels ajuts. Una afectació que es veu magnificada en sectors com l'hostaleria, el comerç i la restauració.

"Les mesures que s'han pres provoquen inseguretat i demostren improvisació. Tots tenim clar que s'han d'evitar els contagis però no s'ha de paralitzar l'economia", assenyala el director de Pimec, alhora que indica que els incompliments provenen de la relaxació de la ciutadania i no dels locals de restauració.

En un 60% de les empreses en ERTO els treballadors no han cobrat

Amb referència als ERTO, de l'estudi s'extreu que més de la meitat (un 53,7%) encara en té més del 75% dels treballadors sota aquesta mesura excepcional. A més, en un 60% de les companyies en aquesta situació, els treballadors encara no han cobrat la prestació que els correspondria. "Un 64,4% de les empreses en ERTO creu que es s'haurien d'allargar més enllà del 2020", ha explicat Angel Hermosilla, economista de Pimec.

La patronal assistirà i donarà suport als bars i restaurants afectats pel tancament a la manifestació convocada aquest divendres a la Plaça Sant Jaume de Barcelona. Com a conclusions, el director explica que "fins a l'estiu el problema era clarament de demanda, mentre que ara el problema s'ha tornat, a més, financer i d'endeutament. Les empreses no han arribat al nivell d'ingressos necessaris i no podran tornar els crèdits".

Imatge principal: Un cambrer recull una taula d'una terrassa d'un restaurant del barri de la Barceloneta de Barcelona. Foto: Efe

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat