El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha anunciat noves mesures per evitar la propagació del coronavirus. En una entrevista a TVE de Catalunya ha confirmat que el Govern treballa per incloure el tancament dels supermercats coneguts com els oberts 24 hores: "Volem que tanquin a la mateixa hora que es tanquen els parcs públics amb la intenció que no hi hagi la compra d'alcohol i evitar els botellons. Si tenim els comerços tancats a les nits que la gent jove és quan hi anava a comprar l'alcohol per fer les seves festes també podem reduir el contagi".

Aquesta mesura afecta les botigues de conveniència, les annexes a les benzineres o les ubicades en municipis turístics. Tancaran a les 22h i no podran tornar a obrir fins les 7h del dia següent. Pel que fa a les àrees de servei d’autopistes i altres vies, les activitats de restauració es podran prestar exclusivament mitjançant serveis d’entrega al mateix establiment, sense utilitzar els espais interiors i  garantint en tot cas en l’interior de l’establiment l’entrega individual i separada a cada client.

La mesura ja ha passat pel Procicat i Sàmper assegura que s'ha pactat amb les entitats representatives del comerç i les empreses: "Posarem totes les eines no tan restrictives per evitar les molt restrictives". L'objectiu és evitar el toc de queda.

Restriccions als equipaments cívics

Però encara n'hi ha més. També se suspenen les activitats cíviques i comunitàries grupals –com, per exemple, als equipaments cívics- que impliquin presencialitat, llevat que es facin per mitjans telemàtics sense que impliqui la presencialitat dels participants.

Es fan excepcions en els programes i activitats d’intervenció socioeducativa, lleure educatiu i d'educació en el lleure d'infants, adolescents i programes de suport juvenil i activitats d'intervenció social i personals com els menjadors de caràcter social. 

Prohibit anar al Montseny?

Aquí no acaba l'ampliació de les mesures. A tall d'exemple, també s'estan plantejant treballar conjuntament amb les diputacions per delimitar o restringir l'accés als parcs naturals de Catalunya, com el del Montseny. Aquest va quedar saturat de vehicles procedents fonamentalment de Barcelona i rodalia, que van decidir anar a passar la jornada de diumenge. Els dos aparcaments de Santa Fe van quedar plens, i també es van veure cotxes aparcats en una llarga filera a les voreres de la carretera.

No només els parcs han estat en el punt de mira de la Generalitat. A grans trets, el conseller d'Interior lamenta que "la gent està fent trampes". I posa d'altres exemples: "La gent se'n va a Osca, Terol o Castelló. Les trampes enganyen a la policia, però al virus no". Així doncs, també s'han vist catalans desplaçant-se deu quilòmetres fins a l'Aragó per dinar en un restaurant. Per tot plegat, Sàmper demana fer "més pedagogia". I avisa: "Si no ens en sortim, serem més restrictius".