Es compleixen cinc anys de l'1 d'octubre i el seu president, Carles Puigdemont, l'ha reivindicat com el camí a seguir. "La fórmula és aquesta", ha sentenciat, en mig de la crisi de Govern. I és que aquell dia del 2017 "va ser un referèndum". "El referèndum de la gent, del país sencer", ha precisat. Si bé té ben clar que "vam vèncer l'Estat", Puigdemont ha lamentat que aquest Estat "encara continua la venjança per aquella ensulsiada". "L'esperit de l'1 d'octubre rebrota sempre i sobreviu als seus il·lusos enterradors (i manipuladors)", ha conclòs. Així, ha tornat a fer una crida a participar en la mobilització d'aquest dissabte a Arc de Triomf pel cinquè aniversari de l'1-O.

TUIT KRLS
Carles Puigdemont, pels cinc anys de l'1 d'octubre / @KRLS

🟡 L'1 d'octubre 5 anys després: el dia que el poble va doblegar l'Estat

De la mateixa manera, tot un seguit de dirigents independentistes han reivindicat l'1 d'octubre de fa cinc anys. Qui fou conseller de Presidència aquell 2017, Jordi Turull, ha recordat que "fa cinc anys no hi va haver prou poder repressor per aturar tant desig de llibertat". "Va ser una gran victòria col·lectiva de Catalunya sobre l'Estat", ha destacat. De fet, ha deixat clar que aquell dia "vam celebrar el Referèndum d'Autodeterminació" i que "vam votar i vam guanyar". "Això ens interpel·la i ens exigeix", ha conclòs. 

TUIT Jordi Turull
Jordi Turull, pels cinc anys de l'1 d'octubre / @jorditurull

Més enllà de conseller l'any 2017, Turull també és secretari general de Junts. La presidenta del partit és Laura Borràs, que ha rememorat com va viure l'1-O: "Era llavors i érem nosaltres. Un nosaltres descomunal". "Tot un poble que vetllava col·legis i ocupava biblioteques i centres cívics per poder VOTAR per guanyar-nos un futur de llibertat i prosperitat", ha subratllat. Ha posat el focus sobre la vigília de l'1 d'octubre del 2017, que va ser "la nit més plural". "Tan col·lectiva, cívica, respectuosa, enginyosa, insòlita i autoorganitzada com hauria costat d'imaginar. Orgull de ciutadania, orgull de país que exerceix una resistència cívica, lúdica i pacífica dels col·legis electorals", ha detallat. Borràs també ha apuntat que aquell dia va passar la nit al CCCB i que "per coses com aquesta mereixem poder ser plenament". 

Jordi Puigneró ha recordat que "avui fa 5 anys no van trobar les urnes i no van poder aturar el cens digital universal". "Vam votar i vam guanyar. Som un poble collonut i ho tornarem a fer. Fins assolir la independència!", ha reblat. Fins ara era el vicepresident de l'executiu català, però Pere Aragonès el va destituir aquest dimecres per la crisi de Govern. D'altra banda, se'l considera l'ideòleg de la República Catalana Digital.

TUIT Jordi Puignero
Jordi Puigneró, pels cinc anys de l'1 d'octubre / @jordiPuignero