El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha manifestat en una entrevista a La Vanguardia, que rebutja la petició inclosa en el document que li ha enviat Junts, que restitueixi Jordi Puigneró com a vicepresident. El president hi ha tancat la porta. Segons Aragonès, "és evident" que la proposta de Junts "està pensada per no arribar a cap acord". "Per tant, si tenen una proposta seriosa amb voluntat d'acordar, com he dit sempre, la valorarem", ha afegit.

Junts per Catalunya ha fet arribar avui a Aragonès la seva proposta per escrit, que inclou els tres punts reivindicats per la formació durant les últimes setmanes: formació d'un equip estratègic, coordinació a Madrid i que la taula de diàleg se centri en l'autodeterminació i l'amnistia. I també inclou la restitució de Jordi Puigneró com a vicepresident del Govern, després que el president el va destituir aquest dimecres del seu càrrec. El document hauria de posar en marxa la negociació, que hauria de culminar abans de la consulta a la militància juntaire, prevista dijous i divendres que ve. Des de l'equip d'Aragonès lamentaven que hagués trigat 24 hores a enviar el document de treball, des que ho van anunciar en roda premsa.

Mentrestant, des de Lleida, el secretari general de Junts, Jordi Turull, ha precisat en una visita a la Fira Agrària de Sant Miquel de Lleida, que la negociació in extremis amb ERC no s'ha de fer a partir dels mitjans de comunicació sinó "cara a cara, amb paper a la mà". "Ha de ser des de la noblesa i des de la franquesa, el que no faré és fer-ho a través dels mitjans de comunicació", ha insistit.

El secretari general de Junts ha respost a la petició del president de la Generalitat en el sentit que Junts prengui decisions amb la màxima rapidesa, que la seva formació vol decidir fins i tot amb "més" celeritat que ERC. "Nosaltres més, per tant, som aquí, conjuguem les dues voluntats”, ha afegit. Sobre la consulta a la militància que Junts farà els dies 6 i 7 d'octubre, Turull ha assenyalat que el partit no ha decidit si serà una pregunta o dues i que la qüestió dependrà del que passi aquest cap de setmana. "Dilluns es decidirà si és una pregunta o dues, la pregunta ha de ser clara, no ens hem de complicar la vida", ha afirmat.

Mentrestant, la consellera a l'exili Clara Ponsatí ha manifestat en un article sobre l'1-O, publicat a la web del president Quim Torra, que els polítics independentistes "no van complir el seu deure" després del referèndum del 2017, perquè no van materialitzar la independència que havien manat les urnes. I davant d'això ha proposat uns nous lideratges, que al seu entendre requeriran una feina prèvia. Segons Ponsatí, els polítics que actualment piloten el govern autonòmic "van renunciar a complir el mandat del referèndum i es van adaptar a la suspensió de l'autonomia".

"L’indiscutible èxit del referèndum contrasta amb la magnitud de la renúncia en la materialització del seu mandat. La mobilització de la societat havia reeixit en l’exercici del dret a l’autodeterminació superant els intents d’aturar-ho de l’Estat espanyol. Quan va ser el torn dels polítics, dels dirigents que havien promès a la societat civil que si votaven independència, tindrien la independència, no van complir el seu deure", ha lamentat.