Un petit equip de voluntaris instal·lat durant tres dies al Palau de la Generalitat es va encarregar d'activar el darrer cop d'efecte de l'1 d'Octubre: el cens universalElNacional.cat ha recollit el relat dels fets d'aquell episodi, a través d'un dels seus protagonistes. Aquests esdeveniments es concentren entre divendres i diumenge a la nit, quan un grup d'informàtics es van encarregar d'habilitar el sistema, posar-lo en marxa i combatre els atacs que intentaven tombar-lo. Tot plegat mentre la vigilància policial sobrevolava constantment el Palau.

🔴 Manifestació de l'1 d'octubre 2022, DIRECTE | Última hora a Barcelona

L'1 d'Octubre 5 anys després: el dia que el poble va doblegar l'Estat 

Andreu no és el nom real del protagonista d'aquest relat, tampoc és la seva veu. La història de l'Andreu a l'1 d'Octubre va començar a començaments de setembre, quan el va contactar una persona de confiança per demanar-li si estaria disposat a col·laborar en el recompte de vots. Es va mostrar disposat i la següent notícia no li va arribar fins divendres 29 de setembre, quan va rebre una trucada a la feina per comunicar-li que algú contactaria amb ell. Una persona que el va citar a un lloc emblemàtic de la ciutat. "De broma em diu que porti el pijama", recorda.

L'equip responsable del cens informàtic va quedar concentrat al Palau de la Generalitat. "Al mateix ascensor m'expliquen que s'està preparant un cens universal i em pregunten si sabria enviar milers de PDF de manera automàtica. El primer que em ve al cap és dir-los obertament que això ens ho tombaran a la primera de canvi", explica. Només faltaven dos dies per a l'1 d'Octubre quan l'Andreu va entrar a la sala del Palau on ja hi havia una desena de persones que estaven preparant els detalls del programa del cens universal que s'hauria de penjar al núvol. Paral·lelament, es preparaven cartes per a cadascun dels col·legis electorals amb les instruccions d'ús i els codis de cada mesa

Comencem a crear comptes de mails associats a números de telèfons estrangers. Però tot d'una se'ns talla la xarxa i no tenim manera d'enviar mails

Aquell dia, l'Andreu va marxar entre les 4 i les 5 del matí del Palau. Dissabte el van tornar a convocar. S'havia decidit definitivament aplicar el cens universal. "S'han d'enviar els mails amb el cens a totes les meses, des de comptes anònims. Comencem a crear comptes de mails associats a números de telèfons estrangers. Però tot d'una se'ns talla la xarxa i no tenim manera d'enviar mails", relata.

A mesura que sorgeixen els problemes, es busquen nous voluntaris per superar-los. Tot es mou amb rapidesa. Només queden hores per començar la votació. "Mentre som allà es truca a una persona i sento que li diuen: 'M'han dit que pots muntar una centraleta telefònica, per a uns 100. Pots venir ara?'. Pim-pam, sense més preguntes, aquella persona apareix al cap d'una estona per muntar la centraleta en dues sales d'un altre pis", explica l'Andreu.

Apareix quan ja és fosc una persona, amb un abric llarg. De sota l'abric treu una antena parabòlica! La munten al terrat quan l'helicòpter és lluny

Les comunicacions no anaven bé i es tallen sovint. "Hi ha nervis", admet l'informàtic, abans d'explicar un dels episodis més surrealistes de la jornada: "També avisen a una persona, que apareixerà quan ja és fosc, amb un abric llarg. És un home que recordo alt i gros, de sota l'abric treu una antena parabòlica! I ens demana que l'ajudem. Entre uns quants la muntem al terrat. Ho fem quan està lluny l'helicòpter que sobrevola i que porta un focus. Finalment tira un cable. Va connectat a un aparell que porta ell, i al seu torn a una placa que encripta les comunicacions. Miraculosament, ja tornem a tenir xarxa".

Al llarg del cap de setmana, els membres del Govern es van presentar a la sala en diferents ocasions per fer costat als voluntaris. "Els saludo amb estupefacció i un d'ells ens diu una frase que ens va posar la pell de gallina: 'El procés és a les vostres mans'", evoca l'Andreu.

La nit de dissabte va ser molt llarga, amb proves del cens universal, assajant diferents adreces IP. Alguns dels presents van aprofitar un parell d'hores per descansar a una sala amb sofàs. L'Andreu admet que no va poder dormir, desbordat per l'adrenalina i atabalat pel soroll de l'helicòpter que durant tota la nit va sobrevolar el Palau. Confessa que aquest va ser el primer cop que va pensar en l'efecte que tindria si la policia entrés i agafés a tots els que eren allà preparant el referèndum.

pissarra
Els informàtics apuntaven en una pissarra les IP alternatives per mantenir en funcionament el cens universal

Diumenge tothom es va posar en marxa de nou a les sis del matí. Encara no s'havia anunciat que s'activaria el cens universal. S'havia de preparar la formació per als qui haurien d'atendre a través del telèfon els dubtes sobre el cens i comprar més adreces IP. A les 7 o les 8 del matí s'incorporen a les sales habilitades per respondre les trucades entre 60 i 100 voluntaris, amb els seus mòbils, que s'encarregaran de respondre les trucades que arribin de les meses. Estaven eufòrics i l'Andreu confessa que aquella imatge li "recarrega les piles".

Finalment, abans de començar la jornada electoral, s'anuncia el cens universal. Immediatament, la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, apareix a la televisió dient que l'han desarticulat. Comencen les trucades. I comença el repartiment d'IP alternatives, que s'aniran enganxant en una pissarra de la sala, tal com recullen les fotografies que acompanyen aquesta informació. "El sistema informàtic funciona perfectament", celebra.

pissarra 1-O
Les IPs s'anaven afegint a la pissarra a mesura que queien

"El matí és bastant estressant, sobretot pels vídeos que ens arriben, i anem resolent les incidències que podem. Es tallen les comunicacions de molts col·legis i nosaltres poca cosa hi podem fer més que dir-los que no es connectin pels wifis i el famós mode avió per poder deixar que la gent de la mesa es connecti".

Ens arriba que les IP s'estan publicant al Forocoches i això fa que molta gent ens ataqui a la vegada

Des dels ordinadors poden monitoritzar el nombre de persones que han votat. Però les IP alternatives es comencen a exhaurir, arran dels atacs, de manera més ràpida cada vegada. Segueix la compra d'IP que es van subministrant a les persones que atenen les trucades dels col·legis. Es produeixen també talls a l'accés a un proveïdor de serveis del núvol on hi ha les IP, i microtalls. Els problemes es multipliquen: "Ens arriba que les IP s'estan publicant al Forocoches i això fa que molta gent ens ataqui a la vegada".

Moment per votar

Els voluntaris van poder aprofitar quan a mitja tarda el procés va funcionar amb més agilitat per sortir a votar a un col·legi proper. Allà també van topar amb un dels múltiples incidents que es van registrar al llarg de la jornada, quan els presents al col·legi electoral van detectar un parell de "persones sospitoses". De sobte, es van trobar tancats dins del col·legi. "La gent de dins està espantada i, a fora, hi ha una multitud. És un carrer estret", explica.

Malgrat la tensió del moment, la situació també va donar cabuda per a una anècdota quan, atès que aquell no és el col·legi que els correspon, els envien a votar a una mesa on hi ha habilitat el cens universal, "en una que no els anava": "Els preguntem què els passa i si han trucat. Ens diuen que ja han trucat un munt de vegades, que han anat canviant d'IP i que ara se'ls havia parat. Se'ls veu molt cansats. Li demanem si ho podem mirar i el company l'hi arregla en un moment. La persona de la mesa posa cara de sorpresa i el meu company li diu en veu baixa: 'Soc el pare de la criatura', i la cara de la persona és d'encara més sorpresa".

Cap a les 7 del vespre es posa damunt la taula la possibilitat d'allargar la votació, però es desestima la idea. A les vuit del vespre, es tanquen els col·legis. Comença el darrer moment delicat de la jornada i el que manté més preocupats als responsables del referèndum, el recompte. D'això se n'encarrega un altre equip. "El cens universal ha funcionat tot i les traves", explica, no sense cert orgull. 

I, de sobte, acaba la trepidant jornada al Palau: "Destruïm tots els papers i tot el material sensible. Marxem en grup per si ens estan esperant. A mi em recullen en cotxe en una ubicació propera, i tornant a casa només faig que veure furgons de la policia per tot arreu. El que ha passat avui no ho oblidaré mai. La sensació és de victòria amarga. Entre tots, hem fet quelcom molt gran".