El president del Consell de la República, Carles Puigdemont, ha manifestat aquest divendres, la vigília dels cinc anys de l'1 d'Octubre, que als independentistes aquest dia "ens compromet per a la Història". "Avui ens refermem en el compromís de l'1-O, que ens compromet per a la Història. Nosaltres no ens en desdim, al contrari, el reivindiquem amb molt d'orgull, en ens sentim molt orgullosos. Particularment em sento molt orgullós d'haver estat president d'un país que ha estat capaç de fer aquella gesta històrica que recordarem tota la vida", ha manifestat. Puigdemont s'ha desmarcat així de les posicions revisionistes.

Puigdemont ha remarcat que l'1-O és un dia "que comencen moltes coses", i ha reconegut que "no les hem acabades" i que cal culminar-ho. "Tenim un llarg camí per recórrer, molt llarg. Però sabem que el vam començar bé, sabem quina és la manera de fer-ho i sabem que aquest és el camí que hem de continuar seguint, en la forma com el vam començar", ha apuntat, al·ludint a la mobilització ciutadana. 

El president a l'exili ha subratllat la importància que van tenir les mobilitzacions del 30 de setembre, la vigília de l'1-O. "El referèndum de l'1 d'Octubre va ser possible per la col·laboració de molta gent, per la implicació d'institucions, entitats, partits i persones individuals. Però un dels elements que va ser determinant per a l'èxit, va ser la vigília. Per això ho esteu recordant en aquests centres al llarg del país, on la vetlla del referèndum desenes de milers de persones van ser la primera línia de defensa, per facilitar que l'endemà les paperetes i les urnes hi poguessin ser".

Puigdemont ha recordat que al vespre va anar al Col·legi Verd de Girona, que era l'escola de les seves filles aquell moment, i va compartir amb els pares i mares, "aquella il·lusió, aquell esperit de comunió que hi havia la vigília del referèndum, perquè sabien que l'endemà passarien coses molt importants per a la història del país". "Tristament el Col·legi Verd va ser una de les escoles on la policia espanyola va dirigir la seva violència. Arreu del país hi ha milers de testimonis d'aquesta violència extrema, salvatge antidemocràtica", ha afegit. I ha apuntat que, malgrat tots els intents de sabotejar, de boicotejar l'1-O, no ho van aconseguir.

Puigdemont prendrà part demà per via telemàtica en la concentració a l'Arc del Triomf de Barcelona, a les 17 hores, per commemorar l'1-O, organitzada pel Consell de la República amb la col·laboració de diverses entitats, entre elles la Cambra de Comerç. L'acte l'obrirà l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell.