El president, Pere Aragonès, ha destituit el vicepresident i màxim representant de Junts al Govern, Jordi Puigneró, argumentant pèrdua de confiança. Aquesta ha estat la sortida que Aragonès ha activat en resposta a la greu crisi que ha mantingut el seu executiu penjant d'un fil durant tot el dia d'avui. El president ha cessat Puigneró, per no haver-lo informat de la decisió del grup parlamentari de Junts d'emplaçar-lo a sotmetre's a una qüestió de confiança, la qual cosa ha considerat una deslleialtat. Junts ha titllat la decisió d'error històric i ha advertit que posa en perill la continuïtat del projecte independentista. 

"El cessament del vicepresident és un pas que em dol però del tot necessari perquè les institucions no poden estar permanentment en qüestió", ha advertit Aragonès en una compareixença passades les onze de la nit a la Galeria Gòtica. Fonts de la presidència han assegurat que no ha estat una decisió fàcil per al president, però que ha estat motivada pel fet que Puigneró, com a líder de Junts al Govern, era el responsable d'haver-lo informat i no ho va fer tot i que havien abordat llargament el contingut del debat de política general que se celebra aquesta setmana.

Reunió amb Puigneró

Aragonès ha comunicat la decisió a Puigneró en una reunió al seu despatx oficial, després de mantenir una trobada de tres hores amb el secretari general de Junts, Jordi Turull, a la Casa dels Canonges. A les cinc de la tarda havia convocat una reunió extraordinària del Consell Executiu, on els consellers de Junts han admès que desconeixien la proposta que Albert Batet li va plantejar sobre la qüestió de confiança. Només Puigneró n'estava al cas.

A les deu de la nit ha estat la presidenta de Junts, Laura Borràs, qui s'ha presentat al Palau de la Generalitat per trobar-se amb Puigneró. El càrrec de vicepresident desapareixerà fins que Junts proposi un substitut, mentre que el departament de Polítiques Digitals i Territori quedarà en mans del conseller que es designi fins que es nomeni un nou titular.

Acord amb Junts

Pel que fa la continuïtat de l'acord de Govern amb Junts després d'aquesta decisió, Aragonès ha assegurat que "personalment" desitja que Junts continuï formant part de l'executiu. "Considero que la feina feta el darrer any és bona i conjuntament avancem més", ha argumentat. 

"No m’inhibiré de les meves responsabilitats. El Govern de la Generalitat continuarà endavant per poder complir amb els compromisos que vaig adoptar encara no fa un any i mig, governar per tothom, governar per la Catalunya sencera”, ha assegurat.

El president ha comparegut a la Galeria Gòtica del Palau de la Generalitat després d'una tarda intensa de reunions per abordar l'abast de la crisi de Govern oberta per la crida de Junts a què se sotmeti a una qüestió de confiança si no compleix el pacte de legislatura.

Aquest matí ha buidat l'agenda que tenia prevista per avui i ha convocat un Consell Executiu extraordinari a les 5 de la tarda. Durant la reunió ha emplaçat els consellers a pronunciar-se un a un sobre si compartien la petició que se sotmeti a una qüestió de confiança. Aragonès ha retret falta de lleialtat als socis i ha advertit els consellers que Junts té 48 hores per decidir si vol continuar o no al Govern.

Posteriorment s'ha reunit amb Turull, per espai de tres hores, amb alguns recessos en què els dos polítics han sortit a intercanviar opinions amb el seus equips i companys de partit. Paral·lelament, la president del partit, Laura Borràs, s'ha presentat a les deu de la nit al Palau, però no per participar enla trobada amb el president, sinó per reunir-se amb Puigneró, que també comptava amb un despatx al Palau.

Aragonès ha començat la intervenció amb unes paraules de disculpa dirigides a la ciutadania. Ha admès que el país viu en un moment molt complicat i que l’obligació del Govern és acompanyar la ciutadania i traslladar-li seguretat, oferint-li la confiança necessària. “Aquí és evident que les desconfiances no ajuden a aquest objectiu”, ha reblat.

Aragonès ha reconegut que el “soroll” ha dificultat la tasca de Govern, ha recordat que Junts va apostar perquè se sotmetés a una qüestió de confiança. Ha advertit que la societat necessitat seguretat i un govern cohesionat i que això no és compatible amb una qüestió de confiança que pot abocar el país a una interinitat en una tardor i hivern que es perfilen difícils.