La negociació exprés per a intentar refer un Govern trencat ja està en marxa. Aquest mateix divendres, Junts per Catalunya ha fet arribar la seva proposta al president Pere Aragonès per a intentar reconstruir els ponts. Aquest document inclou els tres punts reivindicats per la formació durant les últimes setmanes. Però també inclou la restitució de Jordi Puigneró com a vicepresident del Govern, després que fos cessat aquest dimecres del seu càrrec. El document posa en marxa la negociació, que hauria de culminar abans de la consulta a la militància juntaire, prevista dijous i divendres que ve. Des de l'equip d'Aragonès lamenten que hagin trigat fins 24 hores a enviar un document de treball, des que ho van anunciar en roda premsa.

Sigui com sigui, ja hi ha un document sobre la taula. A banda de la restitució de Puigneró com a vicepresident del Govern, des de la formació comandada per Laura Borràs i Jordi Turull també reclamen tres "concrecions": reenfocar la taula de diàleg amb el govern espanyol (perquè pugui ser més fiscalitzada), de la qual encara no formen part; una nova direcció estratègica de l'independentisme entre partits i entitats (semblant a l'estat major del procés del 2017), i una estratègia unitària a Madrid, en les negociacions i votacions al Congrés dels Diputats. 

Ara arrenca la negociació i les parts reclamen discreció. Ho ha fet aquest mateix vespre, en declaracions als periodistes, Jordi Turull, que no ha volgut avançar públicament cap extrem dels intercanvis per a intentar que arribi a bon port. La negociació ha de ser "cara a cara" i "des de la noblesa", ha defensat Turull. Els resultats d'aquestes converses exprés és el que se sotmetrà a votació de la militància en una consulta interna que tindrà lloc els dies 6 i 7 d'octubre. Així es va acordar en la maratoniana executiva d'aquest dijous, que va optar per un camí del mig: no sortir encara de l'executiu però celebrar aviat la consulta.

Aquesta negociació arriba després d'un mes turbulent i una setmana encara més convulsa, que ha portat la coalició entre ERC i Junts fins al límit. Dimarts culminava la primera jornada del debat de política general amb un ultimàtum de Junts: garanties de compliment de l'acord de govern o qüestió de confiança a Aragonès. Al cap de 24 hores, el president Pere Aragonès responia amb un cop damunt la taula: el cessament de Jordi Puigneró com a vicepresident i reclamant als seus socis que s'aclareixin. Els missatges entre una i altra banda han continuat fins aquest mateix divendres al Parlament, quan Aragonès els ha reclamat "màxima celeritat" en la presa de decisions sobre la seva continuïtat a l'executiu, deixant clar que vol mantenir la coalició actual. El portaveu juntaire Albert Batet ha respost que "som a temps d'arreglar-ho" i que farien arribar la seva proposta, però que els acords de govern s'han de complir. També ha expressat el seu "suport total" a Puigneró, un cessament "difícil d'entendre".

El missatge d'Aragonès

Junts per Catalunya ha de "resoldre els seus dubtes amb la màxima celeritat". Avui, de forma inèdita, el president Pere Aragonès ha volgut tornar a agafar la paraula al debat de política general del Parlament de Catalunya, quan ja no estava previst, per a enviar un missatge. Ho ha fet en el moment de màxima tensió entre ERC i Junts al Palau de la Generalitat. El dirigent republicà ha irromput en el debat per a reclamar als juntaires que prenguin una decisió immediata sobre la seva continuïtat o no a l'executiu. I ha deixat clar que vol continuar governant, si pot ser amb l'actual fórmula de govern. Però els republicans s'han mostrat oberts durant les últimes hores a l'escenari de governar en solitari.

Ja s'ha activat el compte enrere fins a la consulta de dijous i divendres de la setmana que ve. A l'espera de si arriba a bon port o no la negociació, Turull ha assenyalat avui que el partit no ha decidit encara el format de la pregunta i que la qüestió dependrà del que passi aquest cap de setmana. "Dilluns (a l'executiva del partit) es decidirà si és una pregunta o dues, la pregunta ha de ser clara, no ens hem de complicar la vida", ha afirmat.