Diàleg a l'executiu català. La presidenta de Junts, Laura Borràs, ha instat ERC a "consensuar" amb el seu partit les decisions que afectin el govern espanyol. Ho ha fet per carregar contra la reunió entre la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i el seu homòleg espanyol, Félix Bolaños, que "representa una descongelació unilateral de les relacions" entre la Generalitat i la Moncloa. Unes relacions que, suposadament, estaven bloquejades arran de l'escàndol del Catalangate. La "descongelació" s'ha fet amb l'impuls únicament d'ERC i sense l'aval de Junts, que no veu motiu per normalitzar les relacions amb l'executiu estatal.

"El Govern de la Generalitat és un govern de coalició. Ha de tenir en compte quins són els compromisos que s'adquireixen en el marc d'aquesta coalició", ha remarcat Borràs en una entrevista amb Efe publicada aquest diumenge. Així doncs, ha recordat que tant el Govern com el Parlament van acordar i van anunciar que les relacions amb l'executiu de Pedro Sánchez havien de quedar congelades mentre no es prenguessin mesures dràstiques davant l'espionatge amb Pegasus. I com ni hi ha comissió d'investigació al Congrés dels Diputats sobre l'escàndol, ni s'han assumit responsabilitats polítiques... no es donen les condicions per iniciar un desglaç amb la Moncloa, segons la dirigent de Junts.

Reunió entre presidents

Borràs ha advertit que "allò que faci el Govern, perquè pugui dir-se que és una acció del Govern de Catalunya, necessita l'aprovació dels membres que el conformen perquè, si no, no seria un govern de coalició". "Qualsevol acció que sigui de govern haurà de ser consensuada entre les parts del Govern. El que acordi el Govern de la Generalitat haurà de ser acordat pels partits que conformen el Govern de la Generalitat", ha subratllat. A més, ha recordat que ERC i Junts van establir uns "mecanismes de control i seguiment de l'acord de govern" i és aquí on cal "consensuar prèviament" qualsevol decisió que vulgui prendre's en nom del Govern independentista.

En aquesta línia, la presidenta de Junts no s'ha volgut pronunciar sobre si s'ha de fer o no l'anunciada reunió entre els presidents Pere Aragonès i Pedro Sánchez. Ha reconegut que la presidència de la Generalitat "és per si mateixa una institució", però ha posat l'accent en els "compromisos adquirits" pel Govern i el Parlament de fermesa enfront de l'Estat. Així mateix, ha comentat que la taula de diàleg "no existeix" perquè "no es convoca ni té agenda". "És l'al·lucinació col·lectiva sostinguda en el temps de més inutilitat política que podem veure, segons els resultats que ofereix, que són exactament zero", ha afegit.

Gestoria de la Generalitat

"Si surts a dir que és molt greu que t'espiïn d'aquesta manera", però amb prou feines "un mes després et pots reunir, com si no hagués passat res, és obvi que queda desacreditat allò que has dit". Per això ha demanat "respecte i coherència" amb els "compromisos" signats per no normalitzar relacions amb l'Estat fins que es depurin responsabilitats i s'aclareixi el cas de ciberespionatge amb Pegasus.

Respecte del balanç del primer any d'aquest Govern, ha recordat que Junts està analitzant el grau de "compliment" de l'acord de legislatura en un període sense avenços en el procés independentista. "Junts no forma part d'aquest govern per venir a fer de gestoria de la Generalitat de Catalunya", ha advertit Borràs, que no considera "en cap cas acceptable" pensar que cal centrar-se solament en la "gestió" sense plantejar-se avançar cap a la independència. "Estem en el Govern per transformar, i la principal transformació per a un govern independentista és aconseguir la independència", ha conclòs.