Estabilitat, estabilitat i més estabilitat. La portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero, ha fet costat a ERC i ha titllat "d'irresponsable" la possibilitat que Junts pugui sortir del Govern. A més, ha rebutjat la moció de confiança que vol la CUP per al president de la Generalitat, Pere Aragonès. "Ni mocions de confiança ni crisi de govern", ha dit en una entrevista a l'ACN publicada aquest diumenge. Romero ha advertit l'executiu català que "el país no necessita més inestabilitat", de manera que ha avisat que "no és el millor moment" per a la qüestió de confiança que volen els anticapitalistes i que seria "irresponsable" que Junts plantegi sortir del Govern a conseqüència de l'avaluació de l'aliança amb ERC. En canvi, els demana "altura de mires" i que "governin millor" del que ho han fet fins ara.

La dirigent socialista s'ha referit a l'auditoria de Junts que ha d'avaluar el grau de compliment del primer any del Govern per veure si funciona o si cal "replantejar-lo o deixar-lo estar", en paraules de Jordi Turull. Llavors, creu que seria "irresponsable" fer que la militància voti si cal canviar la relació de Govern: "El país no necessita més inestabilitat". I ha apuntat que si Junts decidissin sortir de l'executiu, caldria veure quina situació queda i que al PSC no li fa "patir" anar a eleccions.

D'altra banda, la CUP reclama a Aragonès que se sotmeti a una qüestió de confiança, tal com s'havia pactat en l'acord d'investidura amb ERC. Però el president la rebutja perquè la mesura "estava prevista en el marc d'una cadena de confiances", trencada quan els anticapitalistes van rebutjar els pressupostos. En el context actual, els socialistes no creuen que sigui "el millor moment" per a la qüestió de confiança i critiquen que a la CUP "mai pensen en el país, sinó en els seus interessos". Així doncs, Romero ha reconegut que el PSC "no confia en aquest Govern, paralitzat i dividit". Alhora, ha dit que no salvarien Aragonès si s'hagués de sotmetre ara a la qüestió de confiança i ha expressat els seus dubtes sobre si el cap del Govern tindria tant els suports suficients com si la superaria.

Finalment, el PSC espera "una trucada sincera i honesta" per negociar els pressupostos de la Generalitat del 2023. L'any passat s'hi van oferir sense condicions, però ara apunten que la situació "ha canviat". El conseller d'Economia, Jaume Giró, ja ha engegat la maquinària per elaborar-los. Els comptes de l'any passat van tirar endavant amb el suport dels comuns i ara Romero ha dit que el Govern haurà de tornar a buscar aliances. Ha recordat que pertoca a Giró "prendre la iniciativa i aixecar el telèfon". Com a primer grup a la cambra, al PSC li agradaria que el conseller fes "una trucada honesta i sincera per a poder negociar". "Si s'ha ofert un grup, que és el primer al Parlament, el Govern hauria d'estar amatent i obrir unes negociacions sinceres", ha afegit Romero. Els socialistes ja s'han assegut amb ERC i JxCat durant aquesta legislatura per pactar la renovació dels càrrecs que tenien els mandats caducats. I, conjuntament amb En Comú Podem, els quatre grups han pactat la llei sobre el català a l'escola. Per això no entenen per què ara no haurien de poder seure a parlar sobre el pressupost. L'any passat, el líder del PSC, Salvador Illa, s'obria a negociar-los "sense condicions prèvies". "La situació ha canviat", ha reparat Romero, que ha explicat que els agradaria incorporar "aspectes importants" i que aparegui el seu "accent social i econòmic" a les partides. Consideren que caldrà "marcar dues o tres prioritats per ajudar famílies i empreses, que patiran els pròxims mesos per la perspectiva econòmica".