Ni diàleg ni indult. Aquesta és la posició de l'expresident del govern espanyol, José María Aznar, davant de l'independentisme, dues setmanes després que aconseguís el 52% dels vots a les eleccions del 14-M. "Qui trenca els plats, paga el compte", ha afirmat Aznar en una entrevista al programa de Lo de Évole, on ha assegurat que si fos el president en l'actualitat, no els concediria l'indult. Tampoc veu cap possibilitat de dialogar amb aquells que "defensen la secessió, el separatisme i el trencament d'Espanya".

"No pot ser que un cop d'estat surti gratis", s'ha lamentat Aznar sobre la possibilitat de l'indult. Qui va ser president del govern espanyol ha carregat contra  el fet que els presos polítics hagin pogut participar en la campanya electoral. En aquest punt ha reiterat la seva oposició a un possible indult i també al diàleg. Ho ha exemplificat afirmant que no s'asseuria a parlar amb el líder d'ERC, Oriol Junqueras. "És un dirigent polític que va cometre un delicte i que hauria d'estar a la presó", ha insistit.

Rebel·lió i no sedició

Sobre la sentència del procés, Aznar s'ha mostrat convençut que s'hauria d'haver condemnat els presos polítics per rebel·lió i no pas per sedició. "Respecto totes les sentències, però aquesta és la meva interpretació", ha assegurat. Una resposta que ha lligat estretament amb la qüestió dels indults, els quals creu que s'han de valorar individualment en funció dels fets acreditats i les responsabilitats. 

Errors lamentables de l'emèrit

Durant l'entrevista Évole li ha demanat sobre el rei Joan Carles i les regularitzacions amb Hisenda per evitar ser condemnat per delictes fiscals. Aznar defensa el llegat institucional del rei emèrit, però ha lamentat els errors "lamentables" comesos per ell. "La llei està per complir-la. Com es trenquen les societats? Doncs deslegitimant les institucions. Si el que representa a la institució no creu en la institució, per què creuran els altres?", s'ha preguntat el que va ser líder dels populars

Preguntat per un hipotètic retorn a Espanya de Joan Carles, Aznar ha recordat que és un ciutadà "que pot tornar quan vulgui" perquè "no està acusat de cap delicte" i ha descartat que el monarca estigui fugit. També ha descartat que es parli d'exili. A Espanya "no existeix la figura de l'exili" com, en la seva opinió, denuncien alguns representants polítics.

Caixa B i Rajoy

Aznar també ha parlat del PP, del present i el passat. Així ha negat haver rebut cap sobre procedent de la caixa b del partit, si bé ha deixat clar no posava la mà al foc per aquesta qüestió per ningú, ni pel seu successor, Mariano Rajoy. Així, ha afirmat que no tenia coneixement que durant la seva etapa al capdavant del partit hi hagués una comptabilitat opaca i de saber-ho, "ho hagués evitat". "Els casos de corrupció que he conegut els he corregit de manera dràstica", ha indicat, al mateix temps que ha reconegut que "algunes persones" van poder dur a terme "alguna acció irregular" durant la seva etapa.

Preguntat sobre els convidats al casament de la seva filla que ara estan complint presó per diversos casos de corrupció, en concret pel cas Gürtel, Aznar ha despatxat el tema assegurant que no havien estat convidats per part la núvia, sinó per part del nuvi.

Quan ha estat interpel·lat sobre si el PP està en el pitjor moment de la seva història, no s'ho ha pensat dos cops: "Per descomptat". Aznar, que s'ha vantat d'haver estat l'artífex d'haver unificat tota la dreta quan estava al capdavant del partit, ha admès que ara no està passant el seu millor moment, tot i que ha rebutjat que es tractés d'una "organització delictiva". "És inacceptable i inadmissible", ha resolt.

Foto principal, José María Aznar / Europa Press