El Senat ha tombat aquest dimarts per 141 vots a 110 una moció del PP que pretenia endurir les penes per rebel·lió i sedició. En concret s'instava a no modificar la redacció actual d'ambdós delictes "per beneficiar els líders del procés", així com a tornar a incloure la sedició en el capítol del Codi Penal relacionat amb els delictes contra la Constitució, i no contra l'ordre públic com figura actualment.

També demanava que rebel·lió, delictes contra la corona i sedició fossin exclosos de la possibilitat d'indult, així com tipificar dins del Codi Penal la "conducta d'autoritat o funcionari que mancant absolutament de competències convoqui un referèndum".

En el debat a la cambra alta espanyola s'han presentat diverses esmenes a la moció, alguna que pràcticament era a la totalitat com la del PSOE. L'esmena socialista pretenia adequar la redacció dels delictes de rebel·lió i sedició a la realitat social "actual", i adaptar les penes "als estàndards europeus".

El PP les ha rebutjat totes a excepció de la de Ciutadans, que demanava que en penes de rebel·lió i sedició no es pogués atorgar el règim penitenciari de tercer grau fins que el condemnat hagués complert la meitat de la pena.

La moció ha comptat amb els vots favorables dels 97 senadors del PP, de 8 de Ciutadans, dels 3 de Vox i del d'Unión del Pueblo Navarro. També hi ha votat a favor un senador del PSOE.

També hi ha hagut 3 abstencions, mentre que la resta, 101 senadors del PSOE, 12 d'ERC, els 10 del PNB, 3 de Junts per Catalunya, els 3 del PSC, els 3 del PSE, els 3 del PSG, els 2 d'EH-Bildu, el de l'Agrupación Socialista Gomera, el de Geroa Bai, el de Más Madrid i el de Més per Mallorca.