El rei Joan Carles es mor de ganes de tornar a Espanya i tots els passos que fa van encaminats a aquest possible retorn, començant per les dues regularitzacions fiscals fetes, segons s’han ocupat d’esbombar els seus representants, des de la més estricta voluntarietat.

Ara, el seu pla de retorn, en què ja treballen a la Moncloa i a la Zarzuela, passaria per un tripijoc fiscal que li pararia els cops: fixar la seva residència fiscal fora d’Espanya. Com explica avui El Mundo, la jugada que prepara l’emèrit consistiria a tornar de manera puntual, una mica al seu gust, però evitant cap mena d’investigació fiscal amb el recurs de fixar la seva residència fiscal en algun lloc fora de l'Estat espanyol.

El mateix diari indica que Joan Carles ja té marcat al calendari el dia del seu retorn; seria el dissabte 13 de març, per assistir a una regata a Sanxenxo (Galícia). Joan Carles volaria des dels Emirats àrabs Units a Porto (Portugal), d’allà es desplaçaria a Galícia, i després aniria a Madrid. En tot cas, seria un viatge puntual sense intenció de quedar-s’hi, i molt menys a la Zarzuela, on Felip VI no l’espera. 

Residència fiscal fora d’Espanya

La clau de volta de tot l’operatiu seria, en tot cas, la qüestió de la residència fiscal. Segons explica el diari citat, l’emèrit compta que amb la segona regularització hauria fet les paus amb Hisenda i ara el que vol és assegurar-se que no se li obri cap altre front. Com que per tenir residència fiscal fora de l’Estat cal passar un mínim de 183 dies fora del territori i això no es va complir el 2020, ja que va marxar a l’agost, Joan Carles ja estaria fent els comptes per assegurar-se que ho podrà fer aquest 2021.

D’aquí es desprèn, d’una banda, que el retorn, si es produeix, serà puntual, i de l’altra, la necessitat de Joan Carles d’assegurar-se que el fisc espanyol no tingui marge per buscar-li les pessigolles.

El Mundo, que cita fonts properes al monarca, apunta que un dels llocs on podria situar-se aquest domicili fiscal podria ser en qualsevol de les propietats de l’empresari dominicà Pepe Fanjul, amic íntim de Joan Carles, on sempre se li ha dit que tindrà les portes obertes quan hi vulgui anar. Un altre lloc seria, precisament, els Emirats Àrabs Units, on Joan Carles resideix des del mes d’agost i on es beneficiaria d’un conveni amb Espanya que dificultaria la investigació de l’Agència Tributària dels seus comptes.

En tot cas, el que buscaria Joan Carles seria assegurar-se llibertat de moviments i, en aquest sentit, un retorn no definitiu a l’Estat espanyol és el que li donaria més garanties d’evitar nous problemes amb Hisenda.