Quan falten cinc dies perquè comenci el judici per la caixa B del PP, Luis Bárcenas ha trencat el pacte de silenci que tenia amb la formació i ha confessat el finançament il·legal del partit. L’extresorer del partit ha enviat un escrit a la Fiscalia Anticorrupció on expressa la seva voluntat de col·laborar amb la justícia en totes les causes obertes, dona detalls sobre la comptabilitat opaca del PP i assegura que Mariano Rajoy sabia perfectament que existia.

L’extresorer assegura que Rajoy coneixia la caixa B del partit, cobrava sobresous i afirma que és el responsable de la destrucció dels anomenats papers de Bárcernas. "De totes aquestes actuacions, Mariano Rajoy n'era totalment coneixedor, fins al punt que, a principis del 2009, vam tenir una reunió en el seu despatx, en la qual li vaig mostrar els papers d'aquesta comptabilitat B i em va etzibar que com podia continuar conservant tota aquesta documentació comprometedora, que va acabar, personalment, destruint-la en la màquina destructora de papers, sense saber que jo guardava còpia d'aquesta documentació, gran part de la qual m'ha estat sostreta de l'estudi de la meva dona quan van entrar a robar-hi", afirma a la carta que ha enviat a la Fiscalia Anticorrupció.

mariano rajoy europa press

Mariano Rajoy / EP

Els sobresous

Bàrcenas, que es troba complint condemna pel cas Gürtel, revela que els sobresous que cobraven alts càrrecs del partit provenien de donacions fetes per grans empresaris que tenien contractes públics amb administracions governades pel PP arreu d’Espanya. Entre les persones que van cobrar aquests sobresous en negre hi ha, explica, Mariano Rajoy, Dolores de CospedalFederico Trillo, Pío García Escudero, Francisco Álvarez CascosÁngel AcebesJavier ArenasRodrigo Rato y Jaime Ignacio del Burgo.

Bárcenas confessa a l’escrit que els pagaments els feia el llavors tresorer, Álvaro Lapuerta, i ell mateix. Es feien amb l’efectiu que hi havia a la caixa forta del seu despatx i la periodicitat dels pagaments depenia dels diners disponibles a la caixa. De tot plegat, assegura, en tenia coneixement Mariano Rajoy. L’extresorer assegura que existeix una gravació, que ell ha escoltat, on se sent com Álvaro Lapuerta comenta els pagaments dels sobresous i cita l’expresident del partit com un dels beneficiaris.

La comptabilitat B va estar vigent entre el 1982 i el 2009. Les donacions de les empreses que es beneficiaven dels contractes no es recollien a la comptabilitat del partit, confessa l’extresorer, que explica que els diners es lliuraven a la seu del partit, al carrer Génova, o en restaurants.

rosalia iglesias barcenas EFE

La dona de Bárcenas, Rosalia Iglesias, ara a la presó / Efe

Pacte trencat 

A l’escrit enviat al fiscal Anticorrupció Antonio Romeral, Bárcenas admet que ha decidit engegar el ventilador després que el PP hagi trencat el pacte pel qual la seva dona, Rosalía Iglesias, no trepitjaria mai la presó. La seva esposa va ingressar a presó el novembre passat, després de ser condemnada a 13 anys de presó. "Amb ingenuïtat, vaig donar per bona la promesa que se m'havia fet arribar —a través d'intermediaris— que la meva dona, Rosalía Iglesias, no entraria a la presó", una promesa, assegura, que el va portar a “firmar la pau” amb el PP i abandonar la seva intenció d’emprendre accions legals contra la formació.

L’extresorer del PP explica que després de quatre anys a la presó ha tingut temps per reflexionar sobre els errors que ha comès i el dolor que ha infligit a la seva dona i el seu fill, raó per la qual s’ha decidit finalment a col·laborar amb la justícia.

Imatge principal, José Luis Bárcenas / Efe