El govern de Pedro Sánchez i Pablo Iglesias es veu reforçat, un cop més, pel Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS). En el baròmetre del mes de febrer, realitzat durant la campanya de les eleccions catalanes, l’executiu puja mig punt en la intenció de vot, mig punt que s’emporta sencer Unidas Podemos. Això arriba després de les polèmiques declaracions de Pablo Iglesias sobre la qualitat de la democràcia de l’Estat. En canvi, la dreta s’enfonsa, especialment el PP, que durant el període de realització del sondeig s’ha hagut d’enfrontar a la declaració de l’extresorer Luis Bárcenas, que ha denunciat tres dècades de corrupció de la formació i ha apuntat directament contra l’expresident espanyol Mariano Rajoy.

Així, el PSOE tornaria a guanyar les eleccions generals, amb una intenció de vot del 30,7%, idèntica a la de fa un mes. Té més de dotze punts més que la segona força, que seria el PP amb un 18,8% dels sufragis. És un 1,7% menys que ara fa un mes. Part del que perdria el PP, sis dècimes, són les que pujaria l’extrema dreta de Vox, que puja fins al 13,6% en intenció de vot. Unidas Podemos es mantindria com a quarta força amb l’11,2%, mig punt més. Ciutadans aguantaria com a cinquena força amb el mateix percentatge que l’últim baròmetre: un 9,3%.

Pel que fa a les formacions independentistes, també es mantindrien les posicions. No obstant això, ERC creixeria en sis dècimes la intenció de vot, que seria d’un 3,5% al conjunt de l’Estat. En canvi, Junts per Catalunya baixaria dues dècimes, fins a l’1,3%. Els anticapitalistes de la CUP augmentarien tres dècimes, fins al 0,9%. Les mateixes dinàmiques que s’han observat a les urnes el 14-F. Els partits bascos es quedarien pràcticament igual, amb el PNB al capdavant (1,5%), i després EH Bildu (0,8%).

Per blocs, els dos socis a La Moncloa sumarien el 41,9% dels sufragis, cinc dècimes més que ara fa un mes. En aquesta suma no s’hi inclouen els socis del govern espanyol de coalició. Aquest cop, el bloc de la triple dreta quedaria per sota, amb un 41,7% dels sufragis, un punt menys que al baròmetre del gener.

Una dada rellevant són els qui s’abstindrien, que representen l’11,8% dels espanyols enquestats. Un percentatge més alt és el dels indecisos, que arriba fins al 16,1% de la mostra. L’enquesta va ser feta entre els dies 3 i 11 de febrer, sobre una mostra de 4.000 entrevistats.

Tots suspesos

Pel que fa a la valoració dels líders dels principals partits espanyols, tots suspenen. El rànquing l’encapçala el president Pedro Sánchez, amb una nota mitjana de 4,3 sobre 10, i el segueixen Inés Arrimadas (3,8), Pablo Casado (3,4), Pablo Iglesias (3,2) i Santiago Abascal (2,5). Només el 26,2% dels espanyols té bastant o molta confiança en el president del govern espanyol, mentre que el 70,1% en té poca o, directament, cap. El mateix passa amb la resta de dirigents polítics.

Vacunació

Una bona dada que deixa el CIS és pel que fa a la vacunació, que veu com els escèptics baixen considerablement a cada enquesta. Segons aquest baròmetre, fins al 82,9% dels espanyols enquestats està “disposat a vacunar-se de la Covid-19 quan arribi el seu torn”. Cal sumar-hi l’1,8% “si té garanties”, el 0,9% “per consell d’autoritats científiques o sanitàries”, el 0,4% “segons l’origen” i el 0,4% “si hi ha prou informació”.  Només el 6,5% respon negativament.