El ministre de Transport, José Luis Ábalos, ha afirmat que "el govern espanyol té l'obligació legal de tramitar els indults i l'obligació moral d'alleujar tensions que puguin danyar la convivència". Així s'ha expressat el ministre dies després que es fes públic l'informe negatiu de la Fiscalia a l'indult dels presos polítics.

Davant de l'opinió dels fiscals i la més que probable negativa del Tribunal Suprem, el ministre, en una entrevista a La Vanguardia, ha subratllat que Espanya és "un estat de dret amb separació de poders". "El govern espanyol respecta sempre les decisions dels tribunals i espera respecte de les decisions que prengui en l'àmbit de les seves competències", ha subratllat. Es pot recordar que els informes tant de la Fiscalia com dels magistrats que van condemnar els presos polítics no són vinculants, i recau en l'executiu la decisió sobre l'indult.

Delicte sedició

Segons Ábalos, "dins del respecte a la Constitució i les lleis, ha de fer-se el que sigui necessari per reenganxar Catalunya al projecte comú. Qualsevol gest que contribueixi a la normalitat política i a la reconciliació i la convivència és positiu".

judici procés tercera sessió acusats 14 febrer 2019 EFE

El banc dels acusats en el judici al procés / Efe

Així ha assegurat que la reforma del delicte de sedició "es farà més aviat que tard", ha indicat, perquè "corregir alguns desfasaments del Codi Penal permetrà la seva equiparació amb els d'altres països" de l'entorn, on "un delicte equivalent al d'una sedició no protagonitzada per militars no és castigat amb més de quatre anys de presó".

Eleccions 14-F

Ábalos, també secretari d'organització del PSOE, espera que les eleccions del 14-F obrin un nou escenari polític, perquè "no es pot situar la convivència al caire de l'abisme i continuar donant empentes al buit".

Sobre una eventual entesa amb ERC després de les eleccions, el ministre ha recordat que "Miquel Iceta ja va avançar que el PSC no pactarà amb cap partit que defensi la independència, i això implica que no formarà part d'una coalició amb Esquerra ni segellarà amb els republicans un acord de legislatura". "Al que estem disposats és a donar suport a qualsevol espai que permeti normalitzar la situació política. Volem trencar els cadenats i donar curs a l'esperança. Cal construir ponts i no destruir-los, i l'argamassa necessària per fer-ho és el diàleg", ha afegit.

 

Imatge principal, el ministre de Transport, José Luis Ábalos / Efe