El rei Joan Carles I ha fet una segona regularització fiscal per rendes no declarades durant diversos exercicis que sumen més de vuit milions d'euros de pagaments en espècie, pels quals ara ha abonat més de quatre milions a l'Agència Tributària, segons informa el diari El País.

El rei emèrit, que va fugir a la Unió dels Emirats Àrabs Units a l'agost, ja va abonar el passat 9 de desembre al fisc 678.393 euros, corresponents a un deute tributari del 2016 al 2018, quan ja havia abdicat i perdut la inviolabilitat. Amb aquest pagament, Joan Carles I reconeixia el frau però, en avançar-se a presentar la regularització abans que se li comuniqués l'obertura de la investigació, intentava eludir el delicte fiscal.

La defensa el rei emèrit ha presentat una declaració voluntària a l'Agència Tributària per als vuit milions d'euros que Joan Carles I va rebre en vols d'una companyia de jet privats pagats fins al 2018 per la fundació Zagatka, propietat del seu cosí llunyà Álvaro de Orleans, segons fonts pròximes a el cas. Gaudir d'aquests vols es considera un pagament en espècie obligat a tributar com a IRPF a Hisenda.

La Fundació Zagatka es va constituir a Liechtenstein l'1 d'octubre del 2003. El seu primer beneficiari és Álvaro de Orleans, un enginyer i empresari de 73 anys, cosí llunyà del rei emèrit. Segons els estatuts, l'entitat es va crear per ajudar a l'aleshores cap de l'Estat en reconeixement a la seva contribució a la democràcia a Espanya. El segon beneficiari era un fill d'Orleans i el tercer i quart eren Joan Carles I i Felip VI en el supòsit de la mort dels Orleans. En cinquè lloc figuraven Elena i Cristina de Borbó.

Javier Sánchez Junco, advocat de Joan Carles I, ha mantingut contactes amb el Ministeri d'Hisenda per a aquesta nova regularització fiscal de l'anterior cap de l'Estat, que s'estudiava des de fa mesos i que fins ara no s'havia executat. L'endarreriment ha estat a causa de la dificultat del rei emèrit i dels seus assessors per fer aflorar la quantitat milionària que ha hagut d'abonar, segons la versió oficial. Joan Carles I ha de demostrar l'origen dels diners amb els quals ha pagat Hisenda.

La quota defraudada a Hisenda que admet ara Joan Carles I supera amb molt la que va regularitzar el desembre passat i també els 120.000 euros anuals que estableix la llei com a límit per al delicte fiscal.

Però la legislació preveu que qualsevol contribuent pugui evitar ser acusat de delicte fiscal si abona el deute abans que Hisenda o la justícia li notifiquin l'inici d'actuacions. La Fiscalia del Tribunal Suprem està encara analitzant si és correcta la regularització que l'anterior monarca va fer fa dos mesos i mig amb el pagament d'un deute tributari de 678.393 euros, a través del seu advocat.