Els Castellers de Vilafranca s'han tornat a imposar al Concurs de Castells de Tarragona, destronant la Colla Vella dels Xiquets de Valls, guanyadors en l'última edició celebrada el 2018. Els Verds recuperen així l'hegemonia del món casteller, que els va dur a imposar-se al Concurs en vuit edicions consecutives, entre 2002 i 2016. Aquest 2 d'octubre, els Verds han descarregat el 3 de 10 amb folre i manilles i el 5 de 9 amb folre. També han carregat el 4 de 9 net en una decisiva quarta ronda. Així ha transcorregut el Concurs:

Primera ronda Concurs de Castells. Màxima tensió al Concurs de Castells que omple de gom a gom la Tarraco Arena Plaça. Els encarregats d'obrir la primera ronda individual han estat els Castellers de Vilafranca que han descarregat un imponent 3 de 10 amb folre i manilles. El silenci, trencat pel so de les gralles, ha acompanyat els verds, que han aixecat el castell amb una velocitat de vertigen, una construcció que no descarregaven des del 2019. El tronc dels Verds ha aguantat a la perfecció la descarregada per tancar el primer gran castell de la jornada.

3 de 10 amb folre i manilles Castellers de Vilafranca Concurs de Castells 2022 ACN
3 de 10 amb folre i manilles dels Castellers de Vilafranca Concurs de Castells 2022 / Foto: ACN 

La Colla Joves Xiquets de Valls, en primera ronda individual, ha descarregat el 4 de 9 net, després de dos intents. El castell ha aguantat estoicament una descarregada plena de suspens. La Colla Vella ha carregat la torre de 8 neta, però el tronc ha cedit en el moment de descarregar el castell, quan el pom de dalt ja havia sortit. La Colla Jove Xiquets de Tarragona ha intentat el 9 de 8 amb dues enxanetes, que s'ha esfondrat quan la canalla intentava coronar el castell.

Torre de vuit neta Vella de Valls  Concurs de Castells 2022 (2)
Torre de vuit neta Vella de Valls Concurs de Castells 2022 / Foto: ACN
4 de 9 net  de la Colla Joves Xiquets de Valls Concurs de Castells 2022 (1)
4 de 9 net de la Colla Joves Xiquets de Valls Concurs de Castells 2022 / Toto: ACN

En actuació conjunta, els Capgrossos de Mataró, els Xiquets de Reus i els Castellers de Barcelona han obert plaça completant el 3 de 8. Per la seva part, els Castellers de Sabadell han assolit el 4 de 8, mentre que els Moixiganguers d'Igualada i els Xiquets de Tarragona han descarregat el 5 de 8. Els Castellers de Sants han completat la torre de 8.

Segona ronda Concurs de Castells 2022

Segona ronda. Les caigudes han marcat la segona ronda del Concurs de Castells. Els Castellers de Vilafranca han intentat el 4 de 10 amb folre i manilles, però s'han vist obligats a desmuntar el peu en un primer intent. El segon intent s'ha desplomat quan estaven a punt de col·locar els dosos. La Joves Xiquets de Valls ha portat a plaça la torre de vuit sense folre, però el castell ha pujat amb força tremolors i s'ha trencat pels terços. El 4 de 9 de la Colla Vella ha tingut el mateix final i també s'ha trencat pels terços quan la canalla enfilava la recta final.

Els Moixiganguers d'Igualada i els Xiquets de Tarragona han portat a plaça el seu millor castell, el 3 de 9 amb folre a la segona ronda. Els d’Igualada han desmuntat el peu en el primer intent i en la repetició han pujat amb dubtes, però finalment l'enxaneta l'ha pogut coronar. En la sortida del pom de dalt, el castell s'ha esfondrat. Els Xiquets de Tarragona han pogut fer l'aleta in extremis d'un castell que s'ha balancejat des del principi. En la sortida d'enxaneta i acotxador, el castell ha cedit.

3 de 9 amb folre Xiquets de Tarragona Concurs de castells 2022 ACN
El 3 de 9 amb folre dels Xiquets de Tarragona Concurs de castells 2022 / Foto:  ACN
3 de 9 amb Folre Moixingangers d'Igualada Concurs de castells 2022 ACN
El 3 de 9 amb Folre Moixingangers d'Igualada Concurs de Castells 2022 / Foto: ACN

En ronda conjunta, els Capgrossos de Mataró han descarregat el 5 de 8, mentre els Xiquets de Reus han completat el 2 de 8 folrat, una construcció que també han coronat els Castellers de Barcelona, però els vermells han caigut quan el descarregaven. Els Castellers de Sant Pere i Sant Pau han fet llenya després de carregar el pilar de 7 amb folre mentre els Castellers de Sabadell han completat el 9 de 7.

Tercera ronda Concurs de Tarragona

Tercera ronda. La Colla Joves Xiquets de Valls lidera el rànquing del concurs superant els Castellers de Vilafranca. La Joves, després de les caigudes en segona ronda, ha tornat a intentar la torre de vuit neta, i en la tercera ronda l’ha descarregat. Els Verds, per la seva banda, han relaxat les seves pretensions han descarregat amb seguretat el 5 de 9 folrat. També ha rebaixat les expectatives la Vella de Valls, que han descarregat amb dificultats el 3 de 9 amb folre, el segon castell en dificultat que permet fer la ronda en solitari.

Torre de vuit neta de la Colla joves Xiquets de Valls Concurs de Castells Tarragona 2002
Torre de vuit neta de la Colla joves Xiquets de Valls Concurs de Castells Tarragona 2002 / Foto: ACN
5 d enou amb folres dels Castellers de Vilafranca Concurs de Castells Tarragona ACN
5 de nou amb folre dels Castellers de Vilafranca Concurs de Castells Tarragona / Foto: ACN
Tres d enou amb folre descarregat de la Vella Xiquets de Valls Concurs de Castells Tarragona (2)
Tres de nou amb folre descarregat de la Vella Xiquets de Valls Concurs de Castells Tarragona / Foto: ACN

La Colla Jove Xiquets de Tarragona ha tancat la seva tercera ronda amb el 3 de 9 amb folre, que també han descarregat. Ha estat el primer castell que ha pogut completar la colla local després de la caiguda en primera ronda del 9 de 8 i de l'intent desmuntat en la segona ronda del 3 de 9 folrat.

En ronda conjunta, els Moixiganguers d'Igualada han exhibit el 2 de 8 amb folre, mentre que els Capgrossos de Mataró, els Castellers de Barcelona i els Castellers de Sant Pere i Sant Pau han descarregat el 4 de 8.

Quarta ronda del Concurs de Tarragona

Quarta ronda. Tomb a la classificació del Concurs de Castells. Els Castellers de Vilafranca han deixat encarrilat el Concurs després de la quarta ronda en carregar el 4 de 9 net, no sense grans dificultats. Ha estat en el segon intent. Amb aquesta construcció, els Verds han recuperat la primera posició a la classificació, en detriment de la Colla Joves Xiquets de Valls. La Joves ha optat pel 5 de 9 amb folre en aquesta quarta ronda. L’han carregat i s’han assegurat la segona plaça del Concurs, que queda pendent del resultat de la cinquena i definitiva ronda.

4 de 9 sense Folre Castellers Vilafranca / ACN
4 de 9 sense folre dels Castellers Vilafranca / Foto: ACN
5 de 9 Folre Colla Jove Xiquets Valls / ACN
5 de 9 amb folre de la Colla Jove Xiquets Valls / ACN

També en quarta ronda, la Colla Vella dels Xiquets de Valls ha portat a plaça el 4 de 9 amb folre, que han aconseguit descarregar amb més nervis dels habituals després d'un primer peu desmuntat. També aquesta ha estat la construcció escollida pels Xiquets de Tarragona i la Colla Jove Xiquets de Tarragona. Les dues colles locals també l'han descarregat.

En ronda conjunta només han actuat els Castellers de Sants, els Xiquets de Reus i els Castellers de Sabadell. Els borinots han descarregat la torre de 8 folrada, mentre els ganxets han completat el 4 de 7 amb agulla i els saballuts han descarregat el 5 de 7.

La redacció d'ElNacional.cat està treballant per ampliar aquesta informació. Per llegir l'última hora de la notícia, actualitza la pàgina.