El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat que aquest diumenge mantindrà una conversa amb el secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull. "Amb Turull hi he parlat i continuarem parlant. Demà tindrem una conversa per veure si és possible trobar una sortida" així ho ha confirmat Aragonès aquest dissabte en el programa especial sobre el cinquè aniversari de l'1-O de TV3, Mirada Endavant. Aragonès ha demanat al seu soci de govern que no hi hagi "ni ultimàtums ni punts d'inflexió ni terminis". En aquest sentit, ha considerat que la proposta de Junts "no és una proposta que estigui pensada per arribar a un acord". Aragonès considera "un fet insòlit" que Junts li demanés sotmetre's a una qüestió de confiança. Sobre la destitució del vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, ha assegurat "vaig tenir una pèrdua de confiança en el vicepresident. Vaig prendre la decisió que vagi prendre i jo la mantinc". A més, d'oposar-se a la recuperació de Puigneró, Aragonès també ha expressat recel cap als altres punts del document de Junts, especialment la referència a l'organisme estratègic: "No pot ser que el Consell de la República passi per sobre de les institucions de Catalunya". 

La conversa de demà serà una de les últimes oportunitats que tindran per reconduir la diferència estratègica entre ERC i Junts perquè dilluns es reunirà l'executiva del partit de Laura Borràs i Jordi Turull per decidir la pregunta a la consulta interna convocada pels dies 6 i 7 d'octubre. 

Celebració de l'1-O

En el marc de la celebració del cinquè aniversari de l'1-O, el president ha considerat que "l'1 d'Octubre és el millor que hem fet en aquest país en molt de temps. Si haguéssim d'anar enrere hauríem d'anar potser al 14 d'abril del 31. És un patrimoni col·lectiu extraordinari". A més, ha fet una repassada sobre els aprenentatges d'aquella jornada i la tardor del 2017, i ha assegurat que, davant d'un estat que creu que "està disposat a tot", l'independentisme necessita "tenir molta més força democràtica, majories molt més grans i acumular molta més força". El president s'ha mostrat contundent afirmant que "se t'escolta molt més quan estàs disposat a negociar". En aquest sentit, ha assenyalat que cal "treballar molt més" en l'àmbit internacional, on fa cinc anys l'independentisme va tenir "simpatia però cap reconeixement". Aragonès ha afirmat que és una prova que l'independentisme ha avançat quan ha anat "pel camí més ampli". Sobre la possibilitat de convocar eleccions, Aragonès ha estat contundent "no convocaré eleccions, crec que el país no s’ho mereix. No em moc de l’escenari de la continuïtat del Govern. Treballaré per mantenir l'estabilitat". 

D'altra banda, el president considera "absolutament lamentable" l'escridassada contra l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell a l'acte del Consell de la República.

Les propostes de Junts

Pere Aragonès, va manifestar en una entrevista aquest divendres a La Vanguardia, que rebutjava la petició inclosa en el document que li ha enviat Junts, que restitueixi Jordi Puigneró com a vicepresident. El president hi ha tancat la porta. Segons Aragonès, "és evident" que la proposta de Junts "està pensada per no arribar a cap acord". "Per tant, si tenen una proposta seriosa amb voluntat d'acordar, com he dit sempre, la valorarem", ha afegit. Junts per Catalunya va fer arribar ahir a Aragonès la seva proposta per escrit, que inclou els tres punts reivindicats per la formació durant les últimes setmanes: formació d'un equip estratègic, coordinació a Madrid i que la taula de diàleg se centri en l'autodeterminació i l'amnistia. I també inclou la restitució de Jordi Puigneró com a vicepresident del Govern, després que el president el va destituir aquest dimecres del seu càrrec. El document hauria de posar en marxa la negociació, que hauria de culminar abans de la consulta a la militància juntaire, prevista dijous i divendres que ve. Des de l'equip d'Aragonès lamentaven que hagués trigat 24 hores a enviar el document de treball, des que ho van anunciar en roda premsa.