El missatge institucional del president de la Generalitat, Pere Aragonès, pels cinc anys de l'1 d'octubre ens ha deixat dues idees principals: la unitat de l'independentisme i l'acord de claredat. Inicialment, havia de ser un acte institucional amb tots els membres de l'executiu català. Però la crisi de Govern oberta entre ERC i Junts ha fet canviar els plans, de manera que Aragonès ha comparegut sol. És en aquest context que ha allargat la mà als seus socis: "Hem de tornar a trobar-nos. Tornar a treballar en positiu en allò que ens uneix de forma inqüestionable. En allò que avui encara desperta tot el nostre orgull. Hem de tornar a unir-nos a través de l’ampli consens que Catalunya ha de decidir lliurement, de forma col·lectiva i en pau, quin ha de ser el futur polític del país".

🔴 Manifestació de l'1 d'octubre 2022, DIRECTE | Última hora a Barcelona

🟡 L'1 d'octubre 5 anys després: el dia que el poble va doblegar l'Estat

Sobre l'autodeterminació, el president de la Generalitat ha insistit a proposar un acord de claredat "per determinar quan i com Catalunya ha de poder exercir de nou el dret a decidir". "Vam fer el referèndum de l'1-O i farem que Catalunya torni a votar", ha assegurat. I per fer tal cosa caldrà la tan anhelada unitat. Per què es va poder fer l'1 d'octubre del 2017? "Va ser possible gràcies a la gran aliança entre institucions, societat civil i ciutadania. Una aliança infranquejable on cadascú va jugar el seu paper. Treballant conjuntament. Amb confiança. Amb complicitat", ha reivindicat.

 

"Confiança", paraula clau

Sembla que no és coincidència que Aragonès hagi fet una crida a la "confiança", ja que aquest va ser el motiu que va al·legar per destituir Jordi Puigneró: va perdre la "confiança" en el vicepresident del Govern perquè no l'havia avisat de les intencions de Junts. El president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet, va amenaçar el cap de l'executiu amb una qüestió de confiança a l'últim debat de política general. Una amenaça que no va agradar gens als republicans i de la qual Puigneró no va dir res al president.

D'altra banda, Aragonès ha tornat a picar l'ullet a la taula de diàleg. Tot recordant les figures de Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Carme Forcadell, ha manifestat la necessitat de fer tot el que estigui a les seves mans "per posar fi a tota forma de repressió". "I per això treballem per l'amnistia", ha reblat, fent referència a un dels punts calents de la mesa de negociació que la Generalitat manté amb el govern espanyol. De moment, encara no s'ha avançat en aquesta qüestió.