Junts per Catalunya no abandonarà encara el Govern. La direcció del partit ha decidit per unanimitat després de més de vuit hores de reunió que consultarà a la militància sobre si ha de continuar o no a l'executiu davant de la crisi oberta amb ERC arran de la destitució de Jordi Puigneró com a vicepresident. El partit té previst convocar dilluns la consulta, que es faran els dies 6 i 7 d'octubre. Junts ha decidit també plantejar una proposta al president, Pere Aragonès, per mirar de superar la crisi, a partir del compliment dels acords pendents del pacte de legislatura. Així mateix es reclamarà la restitució de Puigneró a la vicepresidència. La cúpula de la formació ha acordat deixar a Aragonès com a termini fins diumenge per donar una resposta a la seva proposta. A canvi, Junts renunciarà a reclamar al president que se sotmeti a la qüestió de confiança

🔴 Crisi de Govern a Catalunya, última hora | DIRECTE

La direcció del partit ha pres aquestes decisions després d'una llarguíssima reunió, que ha començat a les 10 del matí i ha acabat a dos quarts de vuit -amb una pausa per dinar- i durant la qual s'ha debatut si Junts havia d'abandonar avui mateix el Govern, com reclamava l'entorn de la presidenta Laura Borràs, o optava per sotmetre la decisió a la militància. Finalment, s'ha imposat aquesta segona opció. Però, a més, amb una proposta política prèvia al president, a qui emplacen a negociar fins diumenge.

De moment, la resposta des del Palau de la Generalitat ha consistit en assenyalar que el president no veu "novetats" en el posicionament que ha conegut a través dels mitjans de comunicació.

Garanties i terminis

En la roda de premsa posterior a la reunió, el secretari general de Junts, Jordi Turull, ha evitat explicar els termes concrets de la proposta que plantejarà al president. S'ha limitat a avançar que faran arribar a Aragonès una "proposta de concrecions, garanties i terminis" per fer complir l'acord de Govern en els tres punts que consideren "cabdals" per avançar en la independència, com són la unitat estratègica entre forces i entitats independentistes, la negociació sobre amnistia i autodeterminació, i la coordinació a Madrid". "El president va dir que volia que prenguéssim una decisió ràpida. D'aquí a diumenge no tenim altra feina que veure si som capaços de posar-nos d'acord", ha assegurat Turull, després que Aragonès els havia emplaçat dimarts a pronunciar-se amb celeritat sobre la seva continuïtat al Govern. El secretari general ha assegurat que no és un ultimàtum i ha instat a què "s'imposi el sentit de transcendència" per poder tancar un acord.

A l'espera que el president doni resposta a les exigències que planteja l'executiva, Junts no plantejarà cap nom per substituir el vicepresident.

 

Consulta

Borràs ha explicat que dilluns, quan ja es coneixerà la resposta del president  Aragonès, l'executiva fixarà la formulació de la pregunta que es plantejarà a la militància els dies 6 i 7 d'octubre.

De fet, fins que la crisi entre els socis de Govern ha deixat la coalició al caire del trencament, la voluntat de Junts ja era preguntar a la militància sobre la continuïtat a l'executiu un cop l'auditoria interna va avaluar el grau de compliment de l'acord de legislatura i va concloure que no s'havia avançat en els temes que afecten el procés. 

Aquesta ha estat la conclusió d'un debat intens, amb nombroses intervencions, algunes de les quals molt llargues i no poques, acalorades, segons fonts dels assistents, entre les quals hi ha hagut la de membres exiliats del partit, com l'eurodiputat Toni Comín.

Tot plegat ha dilatat la discussió a la petita sala on s'han concentrat la quarantena de membres de la cúpula del partit, és a dir, els noms que integren l'executiva, més els membres nats, entre els quals els responsables dels grups parlamentaris i els membres del Govern, així com dirigents territorials. A la porta, esperaven els periodistes i, en algun moment, un grup de mariachis, que algú ha enviat per amenitzar la jornada.