El president de la Generalitat, Pere Aragonès, s'ha reunit aquest dissabte amb l'alcaldessa de Santiago de Xile, Irací Hassler, com a part del viatge que ha fet a Llatinoamèrica aquesta setmana. Xile és l'últim país que el president visita, després d'haver passat per Colòmbia, l'Argentina i l'Uruguai. Aragonès ha agraït la rebuda a Hassler i ha valorat positivament l'intercanvi d'idees. "Un plaer intercanviar experiències de polítiques públiques en àmbits fonamentals pel Govern com la justícia social, la igualtat i l'economia sostenible" ha afirmat. També ha visitat l'Estadi Víctor Jara, un complex esportiu que el 1973, després del cop d'estat d'Augusto Pinochet contra el govern de Salvador Allende, es va convertir en un centre de detenció i tortura, i que rep el seu nom del compositor xilè Víctor Jara, assassinat pel règim a l'estadi.

 La filla del músic, Amanda Jara, actual presidenta de la Fundació Víctor Jara, ha acompanyat Aragonès en la visita de les instal·lacions. Des de l'estadi, el president ha reivindicat la figura de Jara i ha afirmat que Catalunya i Xile lluitaran "perquè la reparació formi part de la vida col·lectiva" dels dos països. A més, Aragonès ha anunciat que per les Festes de la Mercè 2023 s'homenatjarà Jara amb el concert '1.000 guitarres', en el 50è aniversari del seu assassinat. Durant la jornada a Santiago també ha visitat el centre tecnològic Leitat Chile, empresa fundada a Terrassa que es dedica a la innovació industrial i rep suport de la Generalitat. Aragonès l'ha definit com "un exemple en sostenibilitat, economia circular i un actor clau en la transformació verda i digital del país".

Pere Aragones Amanda Jara Xile / ACN
El president Pere Aragonès amb la filla de Víctor Jara, Amanda Jara. Foto: ACN

El viatge d'aragonès a Xile prosseguirà aquest diumenge, amb una visita al Museu de la Memòria i els Drets Humans, que recorda les atrocitats comeses per la dictadura i homenatja les víctimes, just l'any en què es commemora mig segle del cop d'estat. També visitarà la Fundació Roser Bru, dedicada a la pintora catalana que es va exiliar l'any 1939 a Xile a bord del vaixell Winnipeg. L'acompanyarà la família de l'artista i el president de la fundació, Gonzalo Insaunza. Finalment, dilluns el president conclourà el viatge a Xile amb una reunió amb l'expresidenta xilena Michelle Bachelet i els ministres d'Hisenda i Economia del govern actual, presidit per Gabriel Boric.

El viatge d'Aragonès a l'Argentina l'Uruguai i Colòmbia

El viatge de 9 dies del Govern, té com a objectiu "reforçar la relació política, econòmica i cultural" amb la regió llatinoamericana. És el primer cop que Aragonès fa un viatge d'aquest tipus, i ha anat acompanyat per la consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret. El primer país de la gira va ser Colòmbia, on els plans del president es van veure truncats. Tot i que Aragonès s'havia de reunir amb el president colombià, Gustavo Petro, aquest va ajornar la reunió i finalment no es va poder celebrar. Aragonès sí que es va reunir amb els ministres d'Exteriors i d'Hisenda, i també amb el president de la Cambra de Representants de Colòmbia. Aquesta última reunió va deixar una fotografia molt criticada, donat que no es complia el protocol i hi havia una bandera de Catalunya al costat d'una d'Espanya molt més gran. Amb tot, el Govern va anunciar que obriria una nova delegació al país

A l'Uruguai, estava prevista una trobada amb la vicepresidenta Beatriz Argimón, però un canvi d'hora ho va impossibilitar. Sí que es va reunir amb l'expresident d'Uruguai, José Mujica, que el va rebre a la Chacra, i on van mantenir una conversa d'hora i mitja. A l'Argentina, el president va inaugurar la nova delegació de la Generalitat al Con Sud, que tot i que es va aprovar el 2019 no s'havia pogut obrir inicialment fins ara. També va signar un acord de col·laboració amb el govern de la Província de Buenos Aires amb l'objectiu de "teixir relacions d'igual a igual que permetin construir aliances a banda i banda de l'Atlàntic".