La nova delegació del Govern a Argentina, que haurà de cobrir també Xile i Uruguai, ha obert oficialment les seves portes en un edifici senyorial de dues plantes al barri de Belgrano, al carrer Zabala a la cruïlla amb el carrer 11 de Septiembre -una data també amb moltes connotacions a aquest racó del planeta, en què a Argentina se celebra la mort de Domingo Faustino Sarmiento, conegut com el pare de l'aula, i que a Xile es commemora l'aniversari del cop d'Estat de 1973-. La delegació es troba al costat de l'ambaixada de Turquia, i aprop de les ambaixades Austràlia, Vietnam i Cuba.

Aquesta inauguració ha estat un dels actes centrals del president, Pere Aragonès, el seu darrer dia a Argentina, abans de sortir cap a Xile on acabarà el seu recorregut de nou dies per quatre països. Durant el seu parlament ha recordat que al Con Sud hi ha 50.000 catalans, 30.000 dels quals a l'Argentina, i ha agraït que aquest país va rebre amb els braços oberts els catalans que fugien del terror del feixisme a Europa. "Ens vau salvar la vida", ha reblat.

Prèviament ha participat a la seu de la delegació a una trobada amb periodistes argentins que l'han interrogat sobre les crítiques que està rebent el seu viatge a Espanya, i sobre les relacions amb l'ambaixada espanyola. Aragonès ha explicat que mantindrà l'aposta pel diàleg amb l'Estat encara que el PP substitueixi el PSOE, després de les properes eleccions, i ha defensat la necessitat d'un referèndum per aconseguir una "sortida democràtica" al conflicte.

A preguntes dels periodistes, també ha fet una reflexió sobre la diferència entre la transició d'Argentina i Espanya. "La gran diferència entre Espanya i Argentina és que Argentina va purgar la seva dictadura. Espanya no. Va pactar amb ella. El cap de l’Estat, el Rei, ho va ser perquè va ser nomenat pel dictador", ha explicat, recordant que després es va incorporar aquesta funció a la Constitució que va ser votada. El president ha subratllat que per les víctimes de la dictadrua és molt diferent trobar-se els responsables jutjats o trobar-los en posicions destacades i "això ha passat molt a Espanya".

No ha estat fàcil obrir la delegació. El primer delegat, David Poudevida, va ser nomenat l'octubre del 2019 i quan va ser cessat el març del 2022, dos anys i cinc mesos més tard, encara no havia obert delegació. Cinc mesos més tard, l'agost del 2022, es va nomenar un nou delegat, Josep Vives, que és qui finalment ha posat en marxa la nova ambaixada catalana.