La delegació catalana de viatge a Llatinoamèrica intenta esquivar les crítiques que comencen a ploure des de Catalunya per l'agenda de la visita. El president, Pere Aragonès, ha insistit que la reunió amb el president de Colòmbia, Gustavo Petro, es va suspendre per la crisi que estava fent front l'executiu de Bogotà i que la cita amb la vicepresidenta d'Uruguai, Beatriz Argimón, no va ser possible perquè la trobada amb l'expresident José Mujica va obligar a escollir amb qui es reunia. El president ha subratllat, a més, que ahir al vespre a la Casa Rosada es va trobar amb el ministre de la Presidència, Agustín Rossi, responsable de la coordinació ministerial.

Aragonès responia així al president del grup parlamentari socialista, Salvador Illa, que tot i valorar positivament que el president de la Generalitat viatgi després de deu anys "tancats a casa", ha titllat de preocupants les informacions sobre la visita i els problemes de la seva agenda.

Acció exterior

"Catalunya farà acció exterior, i a qui no li agradi haurà de seguir veient com el Govern de Catalunya a tot arreu explica la realitat del país, treballa per enfortir llaços econòmics, socials i culturals", ha assegurat en una compareixença a les portes de l'Escola Mecànica de l'Armada (ESMA), centre de detenció i tortura durant la dictadura argentina i actualment dedicat a la memòria històrica, que ha visitat aquest matí en el primer punt de l'agenda d'aquest divendres.

Segons el president, el viatge de nou dies que està fent per Llatinoamèrica té una agenda molt intensa, que inclou responsables governamentals de tots els països i amb els quals ha tingut oportunitat d'obrir canals de col·laboració. Per tot plegat, ha insistit que "Catalunya seguirà fent acció exterior, perquè Catalunya ha d'explicar-se a fora". "Catalunya no està tancada i la Generalitat ha liderat aquesta obertura amb la recuperació de les relacions amb la Comissió Europea i governs d'arreu del planeta", ha assegurat.

Amb relació als entrebancs que ha patit l'agenda, ha insistit que van ser les qüestions internes, sobre la reforma de la llei del sistema de salut i els incidents amb els miners al Cauca, el que va obligar a "reagendar" la visita amb Petro, "que finalment no va ser possible". "En una gira d'aquestes característiques, quan hi ha algun moviment d'agenda, has de fixar prioritats. A l'Uruguai, la nostra prioritat era poder visitar el president Pepe Mujica", ha afegit.

Aragonès va dedicar mitja jornada a la visita a Uruguai, i tenia previst reunir-se amb la vicepresidenta Beatriz Argimón abans de visitar Mujica a la seva chacra. Això no obstant, la vicepresidenta va canviar l'hora de la trobada, la qual cosa va obligar la delegació a escollir amb qui es reunia, segons van explicar aleshores fonts de presidència i ha reiterat avui Aragonès. Amb tot, des de presidència, es va intentar fins al darrer moment aconseguir també la imatge de la trobada amb Argimón.