La conveniència o no d’obrir noves delegacions a l’exterior ha marejat el Govern els darrers mesos, encotillat entre la pressió de Junts per mantenir la proposta d’obrir noves oficines i la crida del PSC de consolidar les existents abans d'obrir-ne de noves. L’últim posicionament de la consellera d'Exteriors, Meritxell Serret, va ser prioritzar dotar de més recursos les delegacions ja decretades i consensuar les noves obertures. Això no obstant, el president, Pere Aragonès, ha anunciat aquest matí a Bogotà que el Govern crearà una nova delegació a Colòmbia. Aragonès ha destacat que amb aquest moviment, la Generalitat tindrà cobert tot el continent americà, atès que la Generalitat ja té delegacions a Estats Units-Canadà i Mèxic; aquesta setmana obrirà la d'Argentina i està aprovat el decret d'una delegació al Brasil.

El debat sobre les ambaixades es va disparar el mes de desembre quan el PSC va incorporar entre les seves condicions per fer costat als pressupostos "no obrir noves delegacions a l’exterior durant el 2023 i avaluar les que estan en funcionament”. Aquesta exigència, que finalment no va formar part de l'acord, tal com s'ha encarregat de recordar Aragonès, va xocar immediatament amb els exsocis de Junts, després que Victòria Alsina havia anunciat el mes de març com a consellera d’Exteriors una ofensiva per obrir sis noves delegacions. Va ser precisament en un xoc amb Junts al Parlament que la consellera Meritxell Serret va anunciar el 6 de febrer, en el debat sobre els pressupostos del seu departament, que el Govern aposta per dotar de més recursos les oficines ja existents abans d’obrir-ne de noves.

Nova delegació a Colòmbia

Enmig d’aquest estira-i-arronsa, Aragonès ha anunciat avui la creació d’una nova delegació amb seu a Colòmbia i ha argumentat els lligams polítics, econòmics, socials i culturals amb aquest país i la voluntat de reforçar-los i estabilitzar-los encara més. Precisament, Aragonès va visitar aquest diumenge la localitat de Villavicencio, a una de les zones més castigades per les desaparicions forçades en el marc del conflicte armat que viu aquest país, que ha rebut ajudes de cooperació del Govern.

Tot i l’anunci d’avui, la delegació trigarà encara mesos —o anys— estar en funcionament, atès que primer cal aprovar el decret de creació, després el nomenament del delegat, l’adquisició de personalitat jurídica i, per últim, l’obertura de la seu i la creació d’un equip humà. La delegació de l’Argentina, que Aragonès inaugurarà aquesta setmana a Buenos Aires, va aprovar el nomenament del delegat, David Poudevida, l’octubre del 2019 i el va fer cessar el març de l'any passat sense que hagués obert oficina ni nomenat personal.

Aragonès ha reconegut que la posada en marxa de la nova oficina requerirà mesos i s'ha limitat a apuntar la voluntat que el decret de creació del Govern s'aprovi el 2023.

En ser interrogada sobre el canvi de posició que representa aquest anunci fet avui després que el Govern havia apostat per prioritzar la consolidació de les oficines ja en marxa, la consellera ha subratllat que "desplegar les delegacions existents mai treia la possibilitat que es poguessin crear noves delegacions". 

Amb la de Colòmbia seran 21 les delegacions amb què compta el Govern a l’exterior. D’aquestes, 13 estan plenament operatives, 5 parcialment —Con Sud, Senegal, Àfrica Meridional, Corea del Sud i Japó— i dues estan creades per decret i en procés de constitució —Brasil i Andorra—.