Colòmbia és la primera parada del viatge de nou dies a Amèrica llatina que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, inicia aquesta diumenge. A banda de Colòmbia, Aragonès, que viatja acompanya de la consellera d'Exteriors, Meritxell Serret, visitarà Uruguai, Buenos Aires i Xile. El programa de la delegació catalana inclou entrevistes amb representants governamentals dels diferents països, i personalitats com l'expresident de l'Uruguai, José Mujica, així com trobades amb projectes de cooperació i drets humans i reunions d'àmbit empresarial.

Aquest diumenge Aragonès es reunirà a Villavicencio amb la Unitat de Cerca de persones donades por Desaparegudes (UBPD), que dirigeix i coordina la recerca de persones desaparegudes durant el conflicte armat que ha viscut aquest país, i el Col·lectiu Socio Jurídic Fals Borda, una ONG amb suport econòmic de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, que ha certificat 86.000 persones desaparegudes.

L'endemà Aragonès es reunirà amb el president de Jurisdiccions Especials per la Pau, l'organisme creat per l'acord de pau entre les FARC i el govern colombià per investigar i jutjar els delictes comesos durant el conflicte armat per reconèixer els drets de les víctimes a la justícia, a la veritat i a contribuir a la seva reparació.

Reunió amb José Mujica

L'agenda de Montevideo es concentra dimecres, en què es reunirà amb José Mujica, un dels representants més carismàtics de l'esquerra llatinoamericana, que va presidir la república de l'Uruguai entre el 2009 i el 2014. Mujica va estar empresonat 13 anys durant la dictadura militar com a líder del Moviment d'Alliberament Nacional Tupamaros. Prèviament, Aragonès es reunirà amb la vicepresidenta de l'Uruguai, Beatriz Argimon.

A Argentina, el president inaugurarà la nova delegació de la Generalitat al Con Sud. Aquesta delegació es va aprovar l'octubre del 2019 i es va nomenar David Poudevida com a responsable. No obstant, i a diferència de les delegacions de Mèxic i Tunísia, que es van crear al mateix temps, la seu argentina encara no s'havia obert. El març del 2022 Poudevida va ser cessat i es va nomenar l'actual delegat, Josep Vives. El passat mes de febrer Poudevida va ser nomenat director general de Fira 2000 a proposta del Govern i sense consensuar el nom amb la resta d'entitats que integren aquest organisme.

A Xile Aragonès té previst reunir-se amb l'alcaldessa de Santiago, Irací Hassier, i visitarà l'Estadi Víctor Jara, on va ser torturat i assassinat el cantautor, i el Museu de la Memòria i els Drets Humans.