Les últimes votacions al Parlament han evidenciat la debilitat del Govern de Pere Aragonès, que només compta amb el suport dels 33 diputats d'ERC a la cambra catalana. Sense anar més lluny, el decret de sequera es va aprovar amb l'abstenció de PSC, Junts i comuns, ja que l'executiu no va aconseguir sumar el vot a favor de cap altre grup parlamentari. Aquesta situació, que comença a ser un fet recorrent, pot suposar un greu problema per al president Pere Aragonès, segons ha destacat la portaveu del PSC-Units al Parlament, Alícia Romero. Des de l'oposició, l'ha advertit que el seu Govern pot quedar "embarrancat", ja no només per la seva debilitat parlamentària, sinó perquè des que es va trencar la coalició amb Junts han demostrat una "incapacitat per buscar acords" amb la resta de grups parlamentaris, tot i que aquesta és imprescindible per tirar endavant els seus projectes. Per això mateix, Romero ha exigit al president en una entrevista a l'agència Efe que "aprengui a dialogar i a cedir". 

Romero reclama un canvi d'actitud al Govern: més diàleg i acords 

Tal com ha recordat la portaveu, el Govern d'ERC no només necessita Déu i ajuda per aprovar les lleis, posant l'exemple del decret contra la sequera, sinó que, a més, ja ha patit una reprovació, la del conseller de l'Interior, Joan Ignasi Elena, a la qual se sumarà en les pròximes setmanes previsiblement la del conseller de Drets Socials, Carles Campuzano per la seva polèmica promesa electoral amb Gabriel Rufián d'una segona residència a Santa Coloma. Tant Junts com el PSC han presentat una moció per reprovar-lo al Parlament. 

Amb tot, el principal problema del Govern no és tant la seva debilitat parlamentària amb els 33 diputats d'ERC, sinó la seva incapacitat per arribar a acords amb la resta de grups: "Si embarranca la legislatura, no serà per la debilitat del Govern, sinó per la seva incapacitat per buscar suports", ha insistit Romero: "El Govern hauria de canviar la seva actitud, tenir una actitud molt més dialogant i buscar acords. ERC ha d'aprendre a dialogar i cedir, perquè quan un té 33 diputats no pot imposar la seva decisió. Esperem que rectifiqui això, perquè si no, és veritat que la legislatura se li pot complicar i pot embarrancar", ha avisat. En aquest cas, també ha posat com a exemple el fracàs de la cimera contra la sequera, que va acabar sense cap acord sobre el règim sancionador als ajuntaments que inclou el decret i que tant els socialistes com Junts reclamaven suprimir. 

Romero allunya la possibilitat d'una moció de censura contra Aragonès

Tot i aquestes crítiques i retrets de la socialista al president Aragonès, Romero ha allunyat la possibilitat de presentar una moció de censura contra el Govern: “No és un escenari que tinguem ara al cap. Hem aprovat uns pressupostos perquè creiem que són necessaris per a Catalunya, ara venen unes eleccions municipals i veurem després". Amb tot, ha reconegut que depenent de com evolucionin l'escenari i el Govern —"no hi ha manera que dialogui"—, s'ho podrien arribar a plantejar: "Volem donar un vot de confiança al president de la Generalitat i esperar uns mesos a veure quina és la situació”.