El president José Montilla ha advertit al Govern de Pere Aragonès que és "impossible" governar amb 33 diputats de 135, i més tenint en compte que no s'ha arribat ni a la meitat de la legislatura. "Una cosa és mantenir-se en el poder i una altra cosa és governar. Serà molt difícil", ha afegit Montilla, que desitja que es puguin aprovar els Pressupostos a Catalunya. En una entrevista aquest dimecres a TV3, Montilla ha insistit en la feblesa del Govern de Aragonès i ha recordat que quan ell va ser president de la Generalitat va governar en majoria absoluta i "els pressupostos els presentava abans de final d'any i en quatre anys es van aprovar 65 lleis". Amb tot, l'exlíder del PSC ha considerat que tant de bo hi hagi un acord de pressupostos catalans, perquè "Catalunya els necessita", però ha apostat per "una veritable negociació i que tothom se senti reconegut en els comptes". En aquest sentit, considera que un acord d'ERC, PSC i comuns pels pressupostos seria "positiu".

Sobre la situació política actual, Montilla ha defensat que quan es governa "s'ha de pensar en tothom i s'ha de governar amb tothom. S'ha de tenir predisposició a parlar especialment amb la gent que no pensa com tu". Ha criticat que durant els últims "no s'ha comptat amb tothom", i ha qualificat els referèndums de "divisius", mostrant-se així contrari a un eventual referèndum d'autodeterminació a Catalunya.

Reforma del delicte de sedició

José Montilla ha avalat la possibilitat que el govern espanyol dugui a terme una reforma limitada del delicte de malversació, encara que ha demanat que no tingui "efectes col·laterals indesitjats". L'exlíder del PSC ha argumentat que "cal estar disposat i obert a qualsevol iniciativa que pugui portar a la retrobada i l'entesa". Montilla ha apuntat que cal "trobar la fórmula" perquè no hi hagi "efectes col·laterals no desitjats", i que els condemnats per la Gürtel surtin al carrer. Segons Montilla, cal explorar totes les possibilitats, però considera que cal anar amb compte perquè "les lleis, depèn com es facin, tenen efectes col·laterals, com s'ha vist en una altra llei que està situant a violadors fora", en referència a la llei del 'només sí és si'. "Compte amb com és fan les coses. Però si es fan bé, s'han d'explorar totes les vies", ha afirmat.

Situació a Rodalies

En ser preguntat per la col·lisió de dos trens de la línia R4 de Rodalies en l'estació de Montcada i Reixac (Vallès Occidental), que ha provocat 155 ferits, Montilla ha lamentat la falta d'inversions a Rodalies de Catalunya i la "falta de voluntat política del govern espanyol durant un període llarg". "Nosaltres vam fer 20 traspassos durant quatre anys. Quants se n'han fet després? Digui'm un...", ha dit. "Què ha passat? Les coses no han anat molt bé. Les culpes estan repartides, no crec que hi hagi un culpable i uns altres innocents". Per a Montilla, "aquí hi ha hagut culpes per a tothom. Durant un llarg període un govern espanyol que no tenia interès a dialogar ni negociar gens amb Catalunya, però també una majoria parlamentària a Catalunya que va creure que es podia ser independent agafant una drecera".