Nou toc d'atenció dels grups al president, Pere Aragonès, al Parlament. El decret de sequera que el ple ha debatut aquest matí, la polèmica sobre el compromís del conseller Carles Campuzano de construir una residència a Santa Coloma si guanya el candidat d'ERC o el decret de reestructuració del cos dels Mossos s'han convertit en arguments de PSC, Junts i comuns per retreure al Govern falta de capacitat de diàleg

"En aquests moments complexos que vivim cal que col·laborem. En certes ocasions es fa difícil, si no impossible", ha advertit el president del grup del PSC, Salvador Illa, a Aragonès durant la sessió de control al Govern. El diputat socialista, igual com ha fet el president del grup de Junts, Albert Batet, ha retret que el Govern hagi convocat la cimera de partits per parlar de sequera després d'haver aprovat "unilateralment un decret no consensuat amb ningú".

Crida d'Aragonès

Aragonès ha replicat que quinze dies abans d'aprovar el decret va fer una reunió amb els grups parlamentaris i ha instat els diputats a reflexionar sobre el vot al decret i mostrar "màxima responsabilitat". "Si aquest decret llei no és convalidat, les obres d'emergència que han de fer els ajuntaments hauran d'esperar mesos", ha advertit.

Illa ha replicat que "no es tracta d'informar, es tracta de consensuar", ha insistit en la "màxima disposició a col·laborar", però ha advertit que "així no". "Parlar, sempre; disposició a col·laborar, tota; imposicions, cap", ha reblat, abans d'advertir que el seu grup no té clar el sentit del vot al decret.

En aquest punt ha advertit que el context de l'acció de Govern no ajuda, i s'ha referit al decret de reestructuració dels Mossos, per retreure que el conseller, Joan Ignasi Elena, tot i haver estat ja reprovat al Parlament, "segueix tirant pel dret sense escoltar ningú". Illa, que s'ha referit també a l'atac informàtic a l'Hospital Clínic —"tres setmanes de l'atac al Clinic i la normalitat no s'ha recuperat"—, ha lamentat, igual que Junts i comuns, la intervenció de Campuzano sobre la segona residència a Santa Coloma: "Quina decepció, quina profunda decepció, de les més grans. Prometent residències en funció de qui guanyi les eleccions!". "Crec sincerament que li cal un cop de timó. De vostè depèn", ha conclòs.

Dèficit democràtic

Aragonès ha insistit a negar que Campuzano comprometés una residència en cas de victòria d'ERC a Santa Coloma. I també ho ha fet quan Albert Batet, de Junts, li ha demanat que desautoritzés el conseller. "Queda clar que el seu partit fa una actuació partidista i electoralista del Govern. Ho ha vist tothom", ha replicat Batet. El diputat de Junts ha acusat l'executiu de menystenir el Parlament, d'aprovar un decret de sequera sense consensuar-ho amb els grups, igual que el decret de reestructuració dels Mossos, o el Pla de Turisme del conseller d'Empresa, Roger Torrent, a més de convocar la cimera sobre l'abandonament escolar del conseller Josep Gonzàlez Cambray demà, dijous, dia de ple, la qual cosa impedeix als grups assistir-hi. 

"Des que va cometre l'error d'incomplir els acords d'investidura, ha anat d'error en error. El seu govern té un problema de dèficit democràtic. El Parlament li fa nosa. Aquest no és el camí, li demanem que rectifiqui. Abandoni l'ús electoralista i partidista del Govern. Deixi de donar l'esquena al Parlament i respecti les institucions", ha reclamat Batet.

Acord de claredat

Aragonès, que respost a les acusacions atribuint el "sentit patrimonialista" de les institucions a la tradició política que representa Junts, s'ha compromès a que, si sorgeixen noves aportacions en el marc del debat del decret de sequera o si generen consens, les incorporaran.

Ha negat que hagi portat cap proposta d'acord de claredat al Parlament i ha garantit que quan la presenti vol que sigui "amb màxim consens". "Si no els agrada l'acord de claredat, tenen la possibilitat de proposar-nos una alternativa, però viable, no les fantasies del senyor Canadell", ha ironitzat.

La conclusió del president en la resposta a Junts és que els decrets els aprova el Govern i el Parlament no pot substituir-lo. "Hi ha una manera de substituir-lo, però vostès no tenen els vots", ha reblat.

Comuns: sequera

David Cid, diputat dels comuns ha retret que el decret de la sequera es debati i es voti abans de la cimera al respecte, ha retret que el Govern "no planifica, no dialoga, no acorda i sobretot no negocia", i ha anunciat l'abstenció del seu grup al decret. "Volem que serveixi d'avís. Vostè ho sap, mà estesa quan fem avançar Catalunya i oposició contundent quan les coses no es fan bé. Espero que serveixi perquè reflexionin", ha retret, després d'advertir Aragonès que "planificar no és prometre residències on poden guanyar vostès".