A només dos mesos de les eleccions municipals del 28 de maig, Salvador Illa ha donat el tret de sortida a la convenció municipal del PSC posant el focus en la situació de sequera que pateix el país i el paper que hi han de jugar els ajuntaments. Amb tot, ha aprofitat per recordar al Govern que la votació del seu primer decret de sequera es va salvar gràcies a l'abstenció de la resta de partits, fet que demostra la seva complexa situació al Parlament. En aquest context, el líder de l'oposició ha desitjat que aquesta manca de pluges i aigua que pateix Catalunya serveixi perquè el Govern faci un canvi de rumb i "sigui conscient de la seva debilitat parlamentària, dels seus suports", que es redueix als 33 diputats d'ERC a la cambra catalana. 

"No pot ser que ens assabentem pels mitjans de comunicació d'un nou decret dels Mossos d'Esquadra, tampoc que es posi el Govern al servei de determinades polítiques", ha insistit Illa, en referència al "pacte" entre el conseller Carles Campuzano i el candidat d'ERC a l'alcaldia de Santa Coloma de Gramenet, Gabriel Rufián, per una nova residència al municipi si els republicans són determinants després de les eleccions. El líder del PSC també ha lamentat que setmanes després del ciberatac que va patir l'Hospital Clínic, encara no es coneguin tots els detalls. Per això, ha conclòs que "si amb la sequera aconseguim que es reorienti el rumb de la política catalana, nosaltres allarguem la mà des de l'alternativa".  

 

El paper dels ajuntaments: "No poden ser l'ase dels cops" 

Un dels punts que més ha criticat el PSC del primer decret de la sequera aprovat pel Govern era el paper que hi jugaven els ajuntaments. Ara, en aquesta inauguració de la convenció municipalista ha rebutjat que aquestes institucions es converteixin en "l'ase dels cops, tal com alguns pretenien" de la gestió de l'aigua i ha reiterat que és important que es passi de la fiscalització a la col·laboració amb els consistoris. "Ara ja hi ha poc marge, les coses s'haurien d'haver fet en els últims 10 anys i especialment en els darrers mesos. Som a temps a fer una política de col·laboració i no de posar multes", ha reflexionat, posant l'exemple de la darrera greu sequera que va viure Catalunya l'any 2008, amb un decret, segons Illa, farcit d'inversions, en lloc de sancions. El pròxim divendres, 31 de març, se celebra la cimera de l'aigua, convocada pel president Pere Aragonès, a la qual els socialistes aniran amb "ganes de col·laborar". 

Sobre les eleccions municipals del 28 de maig, Illa ha assegurat que el "municipalisme" és un tret definitori del seu partit i l'"àmbit per excel·lència de la política útil", de la qual n'ha fet bandera en els últims mesos, per exemple, amb l'acord dels pressupostos. "La d'escoltar als ciutadans, anar als llocs dels fets, fer-se present per veure en directe i sense intermediaris que està passant, una política per proposar solucions i decidir-les", ha explicat, remarcant que el Govern no pot governar d'esquena els ajuntaments, com considera que s'ha fet ara amb la gestió de la sequera: "S'han de posar en marxa els ajuntaments per posar en marxa Catalunya", ha resumit Illa, fent referència al seu lema de campanya. La convenció que avui ha inaugurat el primer secretari de la formació acaba diumenge amb l'assistència del president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Dissabte, els socialistes catalans faran entrega a Josep Borrell del premi als valors europeus.