Turquia podria estar jugant molt bé les seves cartes. I és que sembla que cada vegada té més poder o com a mínim juga molt bé l'opció del soft power o poder tou de Joseph Nye. Finalment, el president rus, Vladímir Putin, ha rectificat i ha acceptat tornar a formar part de l'acord d'exportacions del gra d'Ucraïna. Un fet que l'ha deixat, si més no, en una possible evidència.

Rússia rectifica: torna a formar part de l'acord per a les exportacions de gra d'Ucraïna
 

La sortida de Rússia de l'acord que permetia les exportacions de gra d'Ucraïna a través de la Mar Negra ha tardat setmanes a produir-se. Rússia havia amenaçat en fer-ho després d'una explosió al pont de Kertx, a Crimea, i també després d'un atac amb avions no tripulats a la seva flota la setmana passada. Però després de suspendre el tractat, Moscou no tenia plans. De fet, després de parlar-ne amb el president turc, Recep Tayyip Erdoğan, l'única cosa que ha pogut esgarrapar el Kremlin són "garanties escrites" de Kíiv. 

És possible, destaca el The Guardian, que a Rússia s'hagin fet promeses provades, que el país podria exportar els seus propis productes agrícoles. Però això demostra, que Putin podria haver estat convençut per retrocedir. Putin té clar que sobre el camp de batalla no podrà retrocedir i que, fins ara, sembla clar que opta per una escalada de violència. Davant la contraofensiva ucraïnesa, Rússia fa dies que ataca i bombardeja centrals elèctriques i altres infraestructures clau, per deixar Ucraïna en la foscor i en un hivern fred.

Però no ha estat l'única cosa que Putin ha posat sobre la taula. També s'ha parlat de les bombes brutes, i és que occident ja comença a pensar que el Kremlin podria fer servir tots els mitjans que tingués a l'abast per guanyar aquesta guerra o, com a mínim, assegurar els territoris que s'ha annexionat fins ara, les quatre regions Ucraïneses de Donetsk, Lugansk, Zaporíjia i Kherson. 

💡  Nova crisi humanitària a Ucraïna: preveuen un hivern amb el subministrament energètic al límit

👤 Nova estratègia de propaganda russa: el Kremlin i els tentacles de la bomba nuclear

👤 Grup Wagner: fins on arriba el poder de l'organització paramilitar a Rússia?
 

El fet que Rússia sortís de l'acord del gra, també havia aixecat i posat en estat d'alerta a la comunitat internacional i Àfrica i l'Orient Mitjà, especialment. Putin ha intentat amb aquesta jugada guanyar-se un favor diplomàtic. I és que els pròxims enviaments aniran destinats a Somàlia, Djibouti i Sudan. I és que aquestes exportacions són importants, ja que Ucraïna és, amb diferència, l'exportador d'oli de gira-sol més important i representa el 46% de les exportacions mundials. Sense guerra, Ucraïna exportaria al voltant de les tres quartes parts del gra que produeix. Al voltant del 90% d'aquestes exportacions es van enviar per mar des dels ports de la Mar Negra d'Ucraïna, segons dades de la Comissió Europea. A més, és un proveïdor de cereals important per al Programa Mundial d'Aliments. L'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació, un organisme de l'ONU, va dir que fins a 47 milions de persones es podrien veure empeses a una “inseguretat alimentària aguda” a causa de la guerra.

Una guerra que ha fet que Rússia se senti cada vegada més aïllada. I aquest aïllament ha provocat que Turquia hagi fet passos endavant i la seva influència hagi augmentat de manera exponencial. Al Kazakhstan, un 28% té una opinió molt favorable de Turquia i un 44% favorable d'alguna manera, segons exposa el compte de Twitter Central Asia Barometer. Al Kirguizistan, les dades són semblants. Un 18% és molt favorable i un 53% favorable d'alguna manera. Per a Uzbekistan la percepció és del 13% i 34% respectivament. Per altra banda, alguns impulsors de la guerra han rebutjat aquestes "garanties escrites" i en alguns casos, han acusat el govern de vendre els seus soldats. A Rússia no li agrada sentir-se de menys. Caldrà veure com reacciona Putin davant d'aquesta suposada pèrdua d'influència. 

 

Imatge principal: el president turc, Recep Tayyip Erdoğan / Efe