El Partit Socialista del president Salvador Illa es mantindria com a primera força destacada a Catalunya si hi hagués unes noves eleccions al Parlament ara, a molta distància de la segona, amb una forquilla d'entre 40 i 42 diputats i entre un 25 i 28% del vot —davant dels 42 escons i el 27,9% dels vots que va obtenir les darreres eleccions, el maig del 2024—, però perillaria la suma amb Esquerra Republicana i els Comuns que va donar lloc a la legislatura actual i que sustenta el Govern. El segon baròmetre d'opinió política del 2025 del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), publicat aquest dimecres, mostra un escenari similar a l'actual composició parlamentària, amb el PSC estancat tot i liderar la taula i Vox i AC disparats. Junts es mantindria com a segona força, però cauria dels 35 escons i 21,6% dels vots que té ara a una forquilla d'entre 28 i 30 diputats —entre un 16% i un 19% dels vots per als de Carles Puigdemont—, si bé millora els resultats de l'anterior baròmetre del CEO. Per la seva part, l'Esquerra Republicana d'Oriol Junqueras milloraria resultats pel que fa al 12M, amb una pujada dels 20 escons actuals i un 13,7% dels vots fins a una forqueta d'entre 21 i 23 escons i entre un 13% i 16% dels vots. Amb tot, els Comuns de Jèssica Albiach es quedarien entre 5 i 6 escons i un 5 o 6% del vot —ara en té 6 escons —, i la suma de PSC, ERC i Comuns podria no assolir la majoria absoluta de 68 escons, quedant-se en 66 en el pitjor dels escenaris que preveu el CEO. En l'escenari més favorable per a Illa i els socis, podrien arribar fins als 71 escons.
El Partit Popular es mantindria com a quarta força política a Catalunya, d'acord amb el CEO, amb una forquilla d'entre 14 i 15 escons i entre un 10 i un 11% del vot —actualment, els d'Alejandro Fernández tenen 15 escons i un 10,97% dels vots—. Darrere seu, VOX, que milloraria resultats pel que fa al maig del 2024, quan van obtenir 11 escons i un 7,95% dels vots. Els d'Ignacio Garriga aconseguirien ara entre 12 i 14 escons i entre un 8 i un 11% del vot, aconseguint així empatar amb el PP en el pitjor escenari pels populars i el millor per a l'extrema dreta. Qui també creix en gran manera és l'Aliança Catalana de Sílvia Orriols, que passaria dels 2 escons i 3,79% dels vots a una forquilla d'entre 10 i 11 escons i entre un 6 i un 8% dels vots. Finalment, el partit minoritari al Parlament seria la CUP renovada de Non Casadevall, que podria arribar a caure: dels 4 escons i un 4% dels vots que té ara, el CEO preveu entre 3 i 4 escons i entre un 3% i un 5% dels vots.
L'independentisme podria sumar una improbable majoria absoluta incloent-hi Aliança
Així, amb aquests resultats, l'independentisme —Junts, Esquerra Republicana, Aliança Catalana i la CUP— aconseguiria una forquilla conjunta d'entre 62 i 68 escons. És a dir, podria conformar una improbable majoria absoluta (68 diputats) només en el cas que tots quatre partits aconseguissin el resultat més favorable de la forquilla de perspectives que preveu el CEO. Tanmateix, ja després de les darreres eleccions, les del maig del 2024, va quedar constatada la impossibilitat de conformar una majoria que impliqui Aliança Catalana i alhora ERC i la CUP. El conjunt de les forces unionistes —PSC, PP, Vox i els Comuns— sumaria més: una forquilla d'entre 71 i 77 escons, en tot cas, per sobre de la majoria absoluta de 68.
Illa, el líder més ben valorat
Pel que fa a la valoració dels líders polítics catalans, el darrer CEO mostra que el president de la Generalitat i primer secretari del PSC, Salvador Illa, continua com el més ben valorat pels catalans, amb un índex d'aprovació del 62%. De seguit, el segon és el president d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, amb un índex d'aprovació del 59%. En tercera posició, la líder dels Comuns al Parlament, Jèssica Albiach, amb un 50%. D'ara endavant, ja suspenen la resta de dirigents polítics: Laia Estrada, de la CUP, té un índex d'aprovació del 49%; Carles Puigdemont, és prou impopular en el conjunt de la població, amb un 40% d'aprovació; seguit de la líder d'Aliança Catalana, Sílvia Orriols, amb un 39%. Finalment, els dos líders pitjor valorats són el del PP, Alejandro Fernández, amb un 24%; i el de Vox, Ignacio Garriga, amb un 20%. Garriga és també el líder que més "rebuig absolut" genera entre els catalans, amb un 46%, seguit de Puigdemont, amb un 28% i Fernández, amb un 27%.
Puigdemont, el polític més conegut de Catalunya
La líder amb millor aprovació entre els seus votants és Sílvia Orriols (97%), seguida d'Illa, Puigdemont i Junqueras (90%). Cal destacar que Illa també té alts índexs d'aprovació entre els votants d'ERC (77%) i els Comuns (74%), cosa que no s'adverteix en cap altre líder —tret d'un 74% d'aprovació dels votants dels Comuns a Junqueras—. Puigdemont és alhora el líder polític més conegut de Catalunya, una vegada més, ja que el 97% dels enquestats sap qui és. Seguit d'Oriol Junqueras (93%) i Salvador Illa (89%). Molt per sota, Sílvia Orriols (59%), Jèssica Albiach (47%), Ignacio Garriga (43%), Alejandro Fernández (41%) i Laia Estrada (34%).