Heroïcitat. Minut de silenci. El president rus, Vladímir Putin, ho ha tornat a fer. Només vuit anys després d'annexionar-se Crimea en un referèndum dubtós i no reconegut per la comunitat internacional, ara ha signat el decret d'annexió de les regions de Kherson, Zaporíjia, Donetsk i Lugansk. Rússia escolta, ha dit en un discurs aquest divendres a la tarda a Moscou. La seva voluntat és formar part de Rússia. Així ho ha posat de manifest validant els resultats dels diferents referèndums que s'han dut a terme en aquests quatre territoris ocupats per Rússia. "Podran formar part del nostre territori i estaran sota la nostra protecció", ha determinat. "Demanem al règim de Kíiv que parin el foc i que tornem a les converses de pau per poder prosseguir en un procés de pau pacífic". "Els comandants de Kíiv han de respectar les decisions preses", ha insistit. "Tornarem a construir les institucions, col·legis i hospitals, tota la infraestructura que ha estat malmesa. Podrem impulsar la cultura, l'ensenyament, els museus, a tot arreu on ha estat destruït", ha detallat.

Un discurs solemne

Putin ha recordat en un discurs solemne i contundent el que per a ell va ser una "desintegració de l'URSS" que ha comportat una "baralla entre pobles". Segons ell, els joves que no van viure durant l'època de la Unió Soviètica "volen lluitar per al futur". Malgrat que sembli que la intenció del líder rus és recuperar l'URSS, ja ha detallat que no és el seu desig "perquè aquesta no tornarà". Ell, el que vol, és "lluitar contra un genocidi" que suposadament estan patint els ciutadans russos del Donbass. "Vull que ho sentin a Kíiv i a occident, vull que els ciutadans de Kherson, Zaporíjia, Donetsk i Lugansk es converteixin en els nostres ciutadans per sempre". Evidentment, unes ovacions han acompanyat aquestes paraules. 

Ha estat en aquest context que el mandatari rus s'ha volgut adreçar al govern d'Ucraïna i ha demanat un "alto el foc" en aquestes zones que ja han estat declarades com a russes. Així, ha ressaltat que aquestes regions no seran retornades a Ucraïna perquè així ho preveu la llei. Sota cap negociació, el mandatari rus té intenció de retornar aquestes regions a Ucraïna. 

Un atac a Occident

Durant el discurs ha atacat directament als Estats Units i també a Occident. "Mai seran àrbitres de res". Al mateix temps, també els ha titllat de "salvatges". "Occident era així i continua sent així, i part d'aquest racisme és la russofòbia que observem". Així, ha destacat que "l'avarícia, el desig de mantenir el poder, és la raó d'aquesta guerra híbrida que Occident té amb Rússia. No volen veure'ns com a socis o aliats, sinó com una colònia. Volen atacar els nostres valors". 

En aquest sentit, ha acusat Europa de "servir els interessos dels altres" en referència, és clar, als Estats Units. "Això és una conducta de traïdors". Al final del seu discurs, Putin s'ha centrat a criticar els EUA acusant-los de "beneficiar-se sempre dels diners de la guerra". "Ara continua volent robar béns aliens i això pot comportar un col·lapse del sistema global". 

El líder rus ha recordat que el Kremlin té molts aliats i que "sentim molt de suport". "Avui estem lluitant per un camí just i lliure. Estem lluitant pel camí de Rússia perquè els dictadors quedin al passat i que la política no pot estar basada en la humiliació d'altres pobles. Hem de passar aquesta pàgina vergonyosa". 

Els passos de Putin per annexionar-se territoris ucraïnesos

Putin ha reconegut així independència de les regions Kherson i Zaporíjia, com ja va fer amb Lugansk i Donetsk tres dies abans de l'inici de la guerra. El president rus ja va firmar el decret de reconeixement d'aquests territoris aquest dijous al vespre, basant-se com ha dit durant el discurs en els referèndums celebrats durant la setmana passada. Ucraïna i la comunitat internacional els han titllat de "farsa".

 

Imatge principal: el president de Rússia, Vladímir Putin / Efe