El president rus, Vladímir Putin, no aturarà la guerra a Ucraïna. Com a mínim, els fets que s'han anat succeint fins ara no mostren indicis. Amb l'arribada de l'hivern els objectius a Ucraïna, però, podrien canviar. Rússia ha fet una crida per evacuar de civils de la regió de Kherson, podria ser considerat un avís, però podria ser també un indicatiu de la intenció de retrocedir. I és que Ucraïna ha estat muntant una contraofensiva, pressionant i empenyent contra les línies russes des de principis de setembre. 

👤 Europa té prou energia per sobreviure a l'hivern: què passarà l'any que ve?

👤 Putin torna a canviar el sentit de la guerra d'Ucraïna: què impliquen els nous bombardejos?

👤 Rússia inclou Meta a la llista d'organitzacions "terroristes i extremistes"

👤 Ucraïna no és l'únic lloc del planeta on podria haver-hi una guerra nuclear: què passa amb Taiwan?
 

En aquest sentit, la idea de recapturar Kherson, ha agafat força en les últimes hores. L'expectació és màxima, però la prudència també. En un context de guerra, la incertesa és màxima. Podria ser només que Rússia estigués preparant una defensa urbana de la ciutat, però saber què pensa Putin mai no ha estat una tasca senzilla. La guerra gairebé fa vuit mesos que dura. Ucraïna busca avançar-se, Rússia està a l'espera de fer algun moviment que li permeti 'desencallar' la situació.

Malgrat tot, Rússia té poder a l'aire. El dilluns passat, la resposta a l'esfondrada del pont de Kertx van ser diversos bombardejos a diferents ciutats ucraïneses. Entre elles, és clar, Kíiv. Això va captar l'atenció, de nou, de la premsa d'arreu del món. Rússia, segons destaca el The Guardian, podria estar-se quedant sense míssils guiats. Funcionaris occidentals haurien dit divendres que estaven d'acord amb el fet que Moscou havia esgotat dos terços de les seves reserves. El mateix article assenyala que cada vegada són més les proves que el Kremlin està fent servir sistemes reutilitzats per a la defensa aèria o per atacar objectius terrestres. 

Els nous objectius de Putin: rebentar la xarxa elèctrica

En aquest context, els moviments precisos i extremadament i meticulosament calculats, són clau. El marge d'error és cada vegada més petit. El nou gir de guió de Putin podria ser apuntar a la xarxa elèctrica del país i altres serveis relacionats ara que comença l'hivern i la "temporada de calefacció" del país. Un punt que tampoc passa desapercebut al país, que ja han demanat a través de diverses crides que la gent redueixi l'ús de l'electricitat entre les 5 de la tarda i les 11 de la nit. En l'últim mes, hi ha hagut problemes energètics a Khàrkiv, Kíiv i Lviv.

Els drons com els Shahed-136 són més efectius contra objectius estàtics que contra exèrcits i, per Moscou, l'impacte disruptiu a Ucraïna pot ser més important. Al mateix temps, Rússia voldrà desesperadament detenir els avenços d'Ucraïna als diferents territoris fins que les pluges de finals de tardor obliguin a fer una pausa. El cas és que Rússia ha estat mobilitzant reclutes i posteriorment s'ha anat sabent que haurien mort en ciutats ucraïneses, aparentment sota control rus, amb un entrenament mínim o bé inexistent. 

Precisament per això, es creu que ara la intenció de Putin podria ser un altre i atacar la infraestructura elèctrica i derivats. I deixar, d'aquesta manera, un país sense energia per passar un hivern dur, fred i llarg. 

 

Imatge principal: soldats ucraïnesos a la ciutat de Kupiansk, a la regió de Kharkiv / Efe