El Grup Wagner, un grup mercenaris russos, fa temps que guarda cert poder a la butxaca. Ara, es calcula que els líders d'aquesta organització, que respon davant el president Vladímir Putin, concentra tanta influència política al Kremlin com el ministre d'Afers Exteriors, Serguei Lavrov, i el ministre de Defensa, Serguei Xoigú, hauria dit un destacat dissident rus i expresoner polític a un grup parlamentari britànic. En aquest sentit, doncs, Yevgeny Prigozhin, al capdavant de l'organització, tindria tant accés a Putin com als seus ministres i funcionaris governamentals. 

El Grup Wagner busca personal a les presons russes per reforçar-se a Ucraïna
 

Grup Wagner: l'exèrcit privat de Putin que lluita a Ucraïna
 

De fet, ja es comença a posar de manifest que ell mateix està darrere del nomenament del general, Serguei Surovikin, per encapçalar l'operació militar a Ucraïna i que estava treballant estretament amb ell per la guerra. 

La popularitat del Grup Wagner ha augmentat en els últims mesos perquè també s'ha pogut argumentar la seva existència com una alternativa a una mobilització més àmplia, segons hauria dit aquesta persona i recull el The Guardian. Tot i això, ha fet que l'organització, amb aproximadament 7.000 efectius, no assumirà les culpes, clar està, si les operacions militars a Ucraïna fallen. Les forces russes són entre 150.000 i 200.000 efectius. Cal tenir en compte, a més, els reservistes reclutats recentment. 

Grup Wagner recluta personal a les presons 

Des de finals de juny, haurien sorgit diversos informes de presons russes, fins i tot incloent assassins i violadors, que Wagner hauria reclutat de manera il·legal per lluitar a Ucraïna. La intenció era, segons constataven, reduir la mà d'obra que faltava. Destaquen que se'ls hauria ofert una sentència reduïda a canvi de participar en la guerra. Els familiars, però, constaten que haurien estat enviats contra la seva voluntat. 

Per altra banda, el dirigent del grup Wagner, cada vegada és més freqüent que surti públicament quan, fins ara, sempre havia tendit a operar de manera secreta. Un fet que explicaria que hagi reunit, darrerament, tant de poder i tantes distincions. Diversos vídeos de presons i publicats en xarxes socials mostren un home molt semblant al dirigent de l'organització que intenta parlar amb els presos, dient-los que els alliberaran si, a canvi, passen un període de sis mesos a Ucraïna. No se sap del cert quantes persones podria haver reclutat aquesta organització paramilitar per combatre a Ucraïna. Tot i les dades, que ballen i són molt diferents entre mitjans i entitats, suposadament i segons el The Moscow Times, l'organització ja hauria reclutat uns 20.000 reclusos a Rússia.

Què és el Grup Wagner?

El Grup Wagner és una força militar privada amb vincles estrets al president rus, segons assenyalen diversos mitjans. Tal com destaca el portal Infobae, les forces del Grup Wagner han aparegut a Ucraïna, suposadament per combatre al costat dels militars russos a la guerra. Aquest 'exèrcit' privat del Grup Wagner es va crear l'any 2014, durant la guerra del Donbass, a l'est del país, i l'annexió de Crimea per part de Rússia.

 

Imatge principal: president rus, Vladímir Putin, saludant / Efe