Un jutge de Tarragona ha imputat l'exministre d'Hisenda Cristóbal Montoro per suposadament haver beneficiat empreses gasístiques —clients del seu despatx— des del Ministeri, quan governava el PP, segons ha avançat La Vanguardia aquest dimecres. ElNacional.cat ha tingut accés a la resolució, en la qual el titular del jutjat d'Instrucció número 2 de Tarragona aixeca el secret d’aquesta investigació, i precisa que en aquesta trama de corrupció hi estan involucrades 28 persones —de les quals 9 van ocupar càrrecs públics al Ministeri d'Hisenda— i sis persones jurídiques. Se’ls imputa set delictes: suborn, frau contra l'Administració pública, prevaricació, tràfic d'influències, negociacions prohibides, corrupció en els negocis i falsedat documental.
Montoro va ser soci fundador de la societat Equipo Económico fins a l'abril del 2008 i després “va ocupar el càrrec de ministre d'Hisenda durant els anys en què es van tramitar les normes, exercint les més altes funcions i competències decisives en aquesta tramitació”, afirma el magistrat. Montoro va ocupar el càrrec de ministre d'Hisenda dos cops: del 2000 al 2004, amb José María Aznar, de president, i del 2011 al 2018, amb Mariano Rajoy.
Alts càrrecs del govern espanyol
A la resolució, datada el 19 de juny passat i coneguda ara, el magistrat Rubén Rus exposa que la causa es va iniciar el 2018, quan el jutjat amb una altra investigació va trobar de forma "casual" un correu electrònic en el qual s'indicarien pagaments a la mercantil Equipo Económico d'empreses englobades a l'Asociación de Fabricantes de Gases Industriales y Medicinales (AFGIM) per "obtenir modificacions legislatives favorables".
En concret, el jutge de Tarragona afirma que de la investigació "es posa de manifest l'existència d'una organització, en la qual molts dels intervinents haurien desenvolupat alts càrrecs al govern espanyol i a l'Administració Central, des d'on haurien creat una xarxa d'influències la finalitat última de la qual seria l'obtenció d'un lucre econòmic". Hi afegeix que "a canvi d'importants pagaments i amb suposat abús de l'exercici de la funció pública, van intervenir de forma decisiva en reformes legislatives, conforme als interessos dels seus clients".
Pagaments de prop de 800.000 euros
Detalla que les investigacions s'han centrat en la mercantil EE (les inicials de l'empresa de Montoro), que abans es deia Montoro y Asociados, i actualment, Global Afteli. Les empreses gasistes investigades són: Air Liquide, Abelló, Messer, Praxair i Carburos Metálicos.
L'instructor sosté que la investigació ha evidenciat que l'associació gasística va usar almenys dos cops la trama d'influències de Montoro per obtenir normes favorables. Per exemple, cita accions fetes el 2013 per empreses del sector gasístic perquè fossin incloses a la Llei de beneficis impositius 15/2013. Hi detalla que les esmenes que presenten al grup del PP no funcionen, i llavors opten per contractar l'empresa EE, amb elevats pagaments, i poc després s'aprova la Llei 28/2014, que els beneficia i fins ara els havia exclòs.
I, el 2017, el sector obté una rebaixa fiscal, després de la intervenció de la societat de Montoro, segons el jutge. Hi afegeix que EE ha declarat a l'Agència Tributària que ha cobrat uns 779.705 euros entre els anys 2011 i 2019 per l'assessorament a l'associació gasística.
Els noms dels investigats
Així, els altres excàrrecs públics, nomenats per Montoro i imputats en aquesta causa, són: Miguel Ferré Navarrete, secretari d'Estat d'Hisenda del 2011 al 2016; Pilar Platero Sanz, subsecretaria d'Estat de Pressupostos i Despeses durant el període 2011-2016; Felipe Martínez Rico, subsecretari d'Hisenda i Funció Pública el 2016; Diego Martín-Abril, director general de Tributs, entre 2012 i 2016; José Alberto García Valera, director general de Tributs entre els anys 2016 i 2018; Oscar del Amo Galan, subdirector de Tributs locals el 2011; Rogelio Menéndez Menéndez, assessor del gabinet del ministre d'Hisenda entre el 2013 i el 2015; José María Buenaventura Zabala, director del gabinet del Secretari d'Estat el 2014, i Santiago Menéndez Menéndez, director general AEAT del 2013 al 2018.