Joc d'influències entre dos dels homes més poderosos del món. Ian Bremmer, un dels experts en geopolítica més reconeguts del món, ha assegurat aquesta setmana que Elon Musk, l'home més ric del planeta, ha parlat amb Vladímir Putin sobre la guerra a Ucraïna. Entre altres detalls, afirma que el fundador de Tesla li va explicar que va conversar amb el president de Rússia sobre l'ús d'armes nuclears i un possible acord de pau per posar fi a la guerra que implicaria reconèixer l'annexió russa de Crimea. Per la seva banda, i davant la gran polèmica generada, el magnat de la indústria tecnològica ha negat rotundament aquestes informacions, tot i que fa uns dies va revolucionar les xarxes amb les seves 'idees' per aturar la guerra, que inclouen repetir els referèndums d'annexió a l'est d'Ucraïna i establir que Crimea és part de Rússia des de 1783, propostes que el Kremlin va lloar obertament.

Les línies vermelles de Putin en la guerra

Putin no està guanyant la guerra a Ucraïna. Set mesos després d'una mobilització militar que havia de trigar tres dies i enmig de les pèrdues de territori, derrotes humiliants i la inestabilitat a Rússia, al mandatari rus se li està a punt d'esgotar la paciència. Segons la informació que hauria revelat a l'empresari sud-africà, Putin estaria "preparat per negociar" amb Kíiv, encara que posaria una sèrie de límits no-negociables. Aquestes línies vermelles són: que Ucraïna es mantingui un estat neutral (i no entri a l'OTAN), i que reconegui l'annexió de Crimea, Lugansk, Donetsk, Kherson i Zaporíjia a la Federació Russa. Les condicions de Moscou per a la pau han estat obertament rebutjades per Kíiv, que es nega a cedir "ni un centímetre" del seu territori al país veí.

Ús d'armes nuclears

Les propostes del CEO de Tesla no van ser ben rebudes a Ucraïna per la seva proximitat amb els objectius de Rússia en la invasió, i fins-i-tot es van guanyar una piulada irònica del president Volodímir Zelenski. Segons el que va revelar Bremmer, Putin hauria dit a Musk que estudiaria emprar armes nuclears si Ucraïna alliberés territori a la península de Crimea. Davant les acusacions d'una conversa sobre la guerra amb Putin sobre la qual hauria informat l'analista de geopolítica, l'empresari ha assegurat que només ha parlat amb el president rus un cop en la seva vida, "fa 18 mesos", i que "el tema tractat va ser l'espai exterior", un dels sectors on Musk fa negoci.