Ningú no ho discuteix: SpaceX la companyia fundada per Elon Musk el 2002 per facilitar la colonització de Mart, sembla ser l'empresa privada preferida de la NASA per establir acords de col·laboració. De fet, la CNN anunciava fa uns dies que la NASA ha ampliat en 1.400 milions el contracte que manté amb la companyia amb l'objectiu d'encarregar-li cinc missions més a l'Estació Espacial Internacional (EEI). El gran negoci del futur poden ser els viatges turístics tripulats i SpaceX tindrà competència.

SpaceX és l'empresa espacial d'Elon Musk
SpaceX és l'empresa espacial d'Elon Musk

SpaceX, per davant

SpaceX fonamenta el seu lideratge en satèl·lits com els Starlink, aptes per oferir connexió a Internet a tot el planeta, en naus com el vaixell de càrrega reutilitzable Dragon, utilitzat de manera regular en els viatges a l'EEI, i en els seus coets de llançament Falcon. Amb tot, SpaceX no és l'única companyia espacial privada que opera als Estats Units i que aspira a col·locar turistes en òrbita. Vegem quines són les altres.

Mitja dotzena de competidors

Blue Origin, l'empresa privada de transport aeoespacial creada en l'ao 200 per Jeff Bezos, és una de les competidores. La firma del fundador d'Amazon pretén dissenyar vehicles per completar vols orbitals i suborbitals, però de moment no hi ha res concret. Disposa, això sí, de dos coets reutilitzables, el New Glenn i el New Shepard.

Juntament amb Blue Origin, figura també Virgin Galactic, creada el 2004 per Richard Branson per oferir vols suborbitals tripulats, llançaments suborbitals per a missions científiques i llançaments orbitals satèl·lits petits. El seu primer vol tripulat data de 2021, i va servir perquè Branson gaudís d'un viatge suborbital. En la carrera està també AstraSpace, empresa fundada el 2016 que disposa de tres coets propis capaços de posar en òrbita càrrega útil. AstraSpace ha estat seleccionada per la NASA per participar al costat d'SpaceX en el Programa de Serveis de Llançaments de la NASA. La llista es completa amb Relativity Space, que desenvolupa coets per posar satèl·lits en òrbita i que també participa en el Programa de Serveis de Llançaments, i Rocket Lab i Serra Space. La primera de les dues firmes es va fundar en Nova Zelanda i disposa de dos coets reutilitzables denominats Electron i Neutron i la segona es va fundar als anys 60 i és la responsable del desenvolupament del Dream Chaser, una neix pensada per transportar tripulació i càrregues a objectes situats en en òrbites terrestres baixes, com és el cas de l'Estació Espacial Internacional.