En plena escalada dels atacs de Rússia a les ciutats d'Ucraïna, fruit del fet que l'exèrcit rus llancés nombroses bombes a diversos punts del país ucraïnès, l'OTAN ha anunciat aquest dimarts que la propera setmana efectuarà el seu exercici anual Steadfast Noon que, en paraules del seu secretari general, Jens Stoltenberg, té com a objectiu "garantir que l'Aliança Atlàntica mantingui la seva capacitat de dissuasió nuclear segura, protegida i eficaç". Malgrat que aquest entrenament es produeixi en un context de més tensió bèl·lica, Stoltenberg ha asseverat que es tracta d'una "pràctica rutinària, que es duu a terme cada any" i que la missió està "planificada des de fa temps". De fet, s'acostuma a fer l'octubre de cada any. Aquest entrenament es realitzarà a l'Europa Occidental, "a més de 1.000 quilòmetres de Rússia" i es comptarà amb la participació de 14 països aliats.

Els periodistes han insistit en el fet que aquestes maniobres coincideixin amb l'increment de possibilitats que Rússia utilitzi el seu armament nuclear i, en aquest sentit, el màxim responsable de l'OTAN ha indicat que precisament "ara és el moment més oportú de ser ferm i clar sobre el fet que l'Aliança Atlàntica existeix per protegir i defensar els seus aliats". De totes maneres, Jens Stoltenberg creu que la "retòrica nuclear" i les "amenaces" de Moscou són "perilloses i irresponsables" perquè "Rússia sap que no es pot guanyar una guerra nuclear i que aquesta mai s'hauria de produir".

Davant aquest escenari, però, el secretari general de l'Aliança sosté que vigilen "de prop les forces nuclears" russes i ha precisat que, per ara, no han vist "cap canvi en la postura de Rússia", tot i que ha subratllat que seguiran "atents". Alhora, ha recordat que "cal dir clarament a Rússia que hi haurà conseqüències greus si utilitza qualsevol mena d'arma nuclear".

Retornant a les maniobres nuclears que farà l'OTAN, Stoltenberg ha recordat que a la cimera celebrada aquest any a Madrid, els líders dels països aliats van acordar un nou Concepte Estratègic que detalla que "el propòsit fonamental de la capacitat nuclear de l'OTAN és preservar la pau, prevenir la coerció i dissuadir l'agressió". Aquest exercici de dissuasió acostuma a incloure vols d'entrenament amb avions de combat de doble capacitat i també amb avions convencionals acompanyats per avions de vigilància. No s'utilitzen armes reals.

Finlàndia recomana a la població comprar iode pel perill de radiació nuclear

L'ombra de l'amenaça nuclear planeja cada vegada amb més força. Per això, el Ministeri d'Afers Socials i Sanitat de Finlàndia ha demanat aquest dimarts que els ciutadans que tenen menys de 40 anys i, especialment, les dones embarassades, comprin tauletes de iodur de potassi. Es tracta d'una mesura "preventiva" davant el perill de radiació nuclear. A més d'aquestes pastilles, el govern finlandès recorda que una altra mesura a aplicar davant l'exposició a radiació nuclear és "refugiar-se en espais interiors".