Set mesos de guerra, territoris annexats perduts, i una farsa que és cada cop més difícil de sostenir. Els comentaristes que disseminen propaganda a favor del règim de Vladímir Putin a la televisió russa fa dies que tenen problemes per parlar de l''operació militar especial' a Ucraïna amb optimisme. Si bé en un principi aquests programes es van encarregar de 'preparar' la població per la mobilització militar, tot fomentant l'odi als ucraïnesos i la seva cultura, i justificant la força militar a base d'informació falsa, sembla que en els darrers dies se'ls ha complicat la cosa. "Durant mesos, no només no avencem, sinó que reculem", lamenta un periodista davant la notícia que l'exèrcit rus s'ha retirat de Liman amb greus pèrdues entre les seves files, "almenys no hem de callar com ho vam haver de fer amb Khàrkiv", celebra entre sospirs. Per la seva banda, un expert militar condemna les "mentides" que assegura que es diuen dins l'exèrcit per afavorir les xifres sobre la guerra, i que els acaba costant posicions clau, com és el cas de Liman.

"Què està passant?"

Alguna cosa s'està bellugant en els mitjans russos. A principis de la invasió d'Ucraïna, en programes com aquest els comentaristes feien debats, i sovint tot plegat degenerava en un concurs de veure qui la deia més grossa sobre Ucraïna. En les darreres setmanes, i davant la polèmica per la mobilització militar i l'èxode de ciutadans que n'ha derivat, sembla que s'hagi format una esquerda en la màquina propagandista, una esquerda visible i en directe. En un programa emès aquesta setmana, l'exmilitar i diputat Andrei Guruliòv és incapaç de dir què ha passat a Liman, territori recentment alliberat per la defensa ucraïnesa, malgrat ser annexionat fa pocs dies per Moscou. A la pregunta "Què està passant?", respon: "No puc explicar la rendició de Liman. Honestament, des d'un punt de vista militar, no m'ho explico", lamenta el veterà.

Crítiques a l'estratègia militar a la TV russa

Tots dos, presentador i entrevistat, estan visiblement decebuts, i l'expert militar hi torna: "Potser aquest és un punt d'inflexió, no només en el sentit militar, sinó políticament. Honestament, no puc entendre per què després de tant de temps no podien avaluar la situació amb precisió. Per què no van prendre una decisió per reforçar el grup que estava defensant Liman", es pregunta, per després assenyalar com són d'essencials els "càlculs de la capacitat militar" abans d'anar a la guerra. En aquest punt, la careta propagandística sembla haver caigut per complet: "El problema que tenim és la tramesa constant d'informes positius, o directament dir mentides constantment", assevera Guruliòv. "Aquest sistema no va des de baix cap amunt-", i aquesta és l'última crítica que podem sentir just abans que, oportunament, s'espatlli la connexió telemàtica.