Grècia, Portugal i Espanya tenen coses en comú com a destinacions turístiques. Platges amb aigües clares, bon menjar i una història viva. Malgrat tot, hi ha algunes diferències i és que Grècia i Portugal han sabut esquivar, de moment, les xifres de contagis i morts que ha tingut Espanya pel coronavirus. I és precisament aquesta etiqueta la que volen fer servir per atreure turistes d'arreu del món, l'etiqueta Covid Free.

Aquesta setmana, ambdos països han obert les seves fronteres a nivell internacional i per tal de captar turistes ensenyen les seves xifres. El país hel·lè ha registrat un total de 3.148 casos de coronavirus i 184 morts. Portugal, 37.336 casos i 1.522 víctimes mortals. El cas espanyol, sorprèn. Més de 244 mil contagis i 27.136 morts. Aquestes són les dades amb la que tots dos països, molt dependents del turisme, volen jugar les seves cartes. A Grècia, entre un 25% i un 30% de l'economia depèn del turisme. Només l'any passat, el país va rebre uns 34 milions de turistes que van deixar al país uns 19.000 milions d'euros. El govern hel·lè ja ha decidit  ajudar al sector turístic amb la reducció de l'IVA del 24% al 13% en bitllets de transport per emfatitzar que viatjar-hi és més barat. A Portugal, el turisme representa el 16% del PIB i l'any passat van visitar-lo 27 milions de persones que van deixar-se 18.400 milions d'euros, ressaltava fa unes setmanes Efe.

platja grècia coronavirus efe

Platja de l'illa grega de Irakleia / Efe

En declaracions a la CNN, el primer ministre portugués, António Costa, deia que Portugal és un dels països que "més van avaluar i un dels que més coneix la propagació del virus, on els números són més segurs i on les persones poden venir amb confiança". De fet, Costa destaca la confiança com un dels "factors diferenciadors a l'hora de triar les vacances". Grècia, però, tampoc es vol quedar enrere. El principal objectiu del seu homòleg grec, Kyriakos Mitsotakis,és la seguretat. "No estic interessat en fer de Grècia la destinació turística número u de tot Europa", detallava en declaracions a la cadena nord-americana. "Estic interessat en fer de Grècia el destí més segur d'Europa".

Precisament, aquesta és la batalla del turisme, que sigui segur. Portugal va decidir crear fa unes setmanes el segell clean and safe (net i segur) per tal d'atreure turistes i assegurar que hi ha seguretat per prevenir i controlar el coronavirus dins les fronteres del país. En aquesta iniciativa, ja s'hi han sumat més de 14.000 negocis entre empreses, hotels, restaurants, càmpings o camps de golf. Costa explicava durant la mateixa entrevista que uns 15.000 treballadors també haurien rebut formació.

Epidaurus coronavirus efe

Epidaurus, a la península del Peloponès, a Grècia / Efe

La majoria de visitants estrangers que rep Portugal provenen d'Espanya (20,7%), Regne Unit (16,8%), França (14,7%) i Alemanya (9,4%), segons recollia la mateixa CNN i detallava que l'ocupació encara estava registrada per sota del 20% fins a finals d'any. A Grècia li passa una cosa similar, ja que el 90% dels ingressos del turisme prové de visitants internacionals. El país hel·lè té un lleuger avantatge davant de Portugal perquè ha registrat menys casos i menys morts. I per tant, espera passar per davant com a país segur.

L'actuació davant la pandèmia

Grècia va tancar les botigues no essencials només quatre dies després de la seva primera mort per Covid-19 mentre que Itàlia i Espanya ho van fer després, 18 i 30 dies respectivament, explicava el politòleg de la Universitat d’Hèlsinki Takis Pappas a Bloomberg. Aquestes accions van tenir un impacte positiu en un sistema sanitari molt tocat per les retallades de la crisi del 2008, unes retallades que van arribar fins al 60%. Segons la mateixa publicació, a meitat de març el sistema nacional de salut grec (ESY) comptava només amb 605 unitats de cures intensives però només 557 estaven actives per manca de personal. És a dir, poc més de 550 llits per una població de gairebé 11 milions d’habitants. Si ho comparem, Espanya tenia, al principi de la crisi, uns 4.400 llits d’UCI per 47 milions d’habitants.

portugal coronavirus efe

Un carrer del barri d'Alfama, a Lisboa, Portugal / Efe

A Portugal, el fet que arribés el primer cas gairebé un mes després que a Espanya, el dia 2 de març, va donar cert marge de maniobra al govern, que va decretar l’estat d’alerta el 13 de març amb 112 contagis i encara cap mort. Es van tancar col·legis, universitats, bars i discoteques. Cinc dies després es van aplicar noves mesures i es va decretar l’estat d’emergència. Tot i que el coronavirus va tardar una mica més en arribar, quan ho va fer es va expandir de manera ràpida. Cal recordar, a més, que Portugal és el tercer país de la UE amb més metges per habitant (una ratio de 5,1 per cada 1.000 habitants).

 

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram