Brasil celebra aquest diumenge eleccions i escollirà el seu pròxim president. No són els únics candidats, però els comicis tenen dos noms: Jair Bolsonaro i Luiz Inácio Lula da Silva. Aquestes eleccions són unes de les més importants dels últims anys perquè Bolsonaro, actual president del país, podria veure com s'acaben les seves funcions de president i Lula da Silva podria tornar per la porta gran. Si més no, això és el que diuen els sondejos. 

🗣️ Jair Bolsonaro, de militar a president: així busca guanyar les eleccions del Brasil 2022

🗣️ Eleccions Brasil 2022: Lula da Silva, de la presó a la batalla per recuperar la presidència del país

🇧🇷 Eleccions Brasil 2022: el camí cap a la consolidació de la democràcia?

L'expresident brasiler Luiz Inácio Lula da Silva, del Partit dels Treballadors (TP), se situa al capdavant de les enquestes, segons un sondeig de l'institut demoscòpic IPEC. Lula, que congrega el 47% d'intenció de vot (48% segons un sondeig més recent avançat per l'Agència EFE i que recull Newtral), ha consolidat així un avantatge d'almenys 16 punts percentuals sobre el rival principal, l'actual president Jair Bolsonaro, del Partit Liberal (PL), que registra un 31% a la intenció de vot.

Eleccions Brasil 2022: quin és el perfil del votant de Bolsonaro?

Després d'anys de bonança econòmica van venir els de la recessió. En un context de situació complicada "els partits van posar-se d'acord en buscar candidatures de sempre. El candidat no era gaire conegut, era de São Paulo i encara hi havia molta càrrega de corrupció (el mateix Lula havia estat acusat i posteriorment condemnat). No va haver-hi una voluntat política de fer una candidatura de centreesquerra. I la segona volta va ser una campanya de l'extrema dreta contra l'extrema esquerra", destaca en conversa amb ElNacional.cat la investigadora sènior de l'Amèrica Llatina del CIDOB, Anna Ayuso. "Va guanyar el rebuig a la corrupció". "Molta gent de la classe mitjana va votar Bolsonaro. En aquell moment va sorgir com una mica fora del que hi havia hagut fins al moment. El candidat de l'antipolítica", subratlla.

🗣️  Jair Bolsonaro, el candidat a les eleccions del Brasil 2022 que assegura estar en mans de Déu

"Després, però, de mica en mica, s'han anat veient les carències que tenia, s'ha recolzat molt amb militars retirats dins del govern. Ara està sostingut per partits centristes que es beneficien d'un tracte de favor". Ayuso destaca que és precisament gràcies a aquests partits centristes que es mantenen els governs al Brasil. Matisa que no és corrupció, però que es tracta d'una negociació constant.

Bolsonaro, tanmateix, va aconseguir aglutinar molts perfils i votants diferents. Sobretot, la indignació. Un fet que podria contrastar amb el que diuen les enquestes, ara per ara, que donarien la victòria a Lula. En aquest sentit, què ha passat? Ayuso constata que és la classe mitjana la que ha canviat el vot. "El van votar perquè era el discurs de l'antipolítica, tot i que ara ja no el creu ningú". I també una part importantíssima i és que va aconseguir que l'Església catòlica li donés suport. "A l'anterior campanya li donaven suport", recorda. Ara, però, sembla que aquest percentatge no el té assegurat. "Els indecisos estan votant a altres polítics, no crec que vagin a Bolsonaro". 

Bolsonaro i Trump: connexions i les notícies falses

"Les connexions  de Bolsonaro amb Trump no van ser ben vistes dins del sector més moderat. Brasil manté una política exterior bastant autonomista, afirmació com a potència mitjana, i aquest alineament incondicional amb Trump no va ser ben vist. A més, cal recordar que Trump no li va fer cap tracte de favor, sinó que va aplicar les mateixes polítiques proteccionistes".

👩 Les dones, el gran mur contra la reelecció de Jair Bolsonaro a les eleccions del Brasil 2022

Per altra banda, les notícies falses o fake news van tenir un paper clau en les anteriors eleccions. "Bolsonaro les va fer servir molt bé, va evitar no participar en els debats i li va anar bé perquè no se li van veure tantes carències", insisteix la investigadora. "Passen moltes notícies falses i fan servir les xarxes socials per polaritzar". 

Qui també podria jugar un paper important en aquestes eleccions són les brasileres. Tal com destaca la premsa local, el rebuig a Bolsonaro per part de l'electorat femení és més que evident. Una enquesta que va dur a terme l'Institut Datafolha del 13 al 15 de setembre a tot el país, Bolsonaro només va aconseguir el 29% de la intenció de vot entre les dones. Lula es quedaria amb un 46%. Un fet, però, que canviaria si només els homes poguessin votar. Bolsonaro obtindria el 44% davant del 37% que podria quedar-se Lula. Tanmateix, l'electorat és, segons el portal Sem Mexico, de majoria femenina. Un 52% de l'electorat, és a dir, dels 156 milions de brasilers que estan cridats a votar. En aquest sentit, la intenció de vot és per a Lula del 45%, mentre que el 33% preferiria Bolsonaro.

 

Imatge principal: el candidat a la reelecció del país, Jair Bolsonaro, en una imatge del 2021 / Efe