Brasil celebra eleccions aquest diumenge 2 d'octubre i escollirà el seu pròxim president. Es tracta d'unes de les eleccions més transcendentals dels últims anys i és que Jair Bolsonaro, actual president del país, podria sortir per la porta petita (i Luiz Inácio Lula da Silva entrar per la porta gran). Si més no, això és el que diuen els sondejos. Brasil és l'economia més gran de l'Amèrica Llatina i la quarta democràcia més gran del món i hi ha certa preocupació pel que pugui passar abans o després del dia de les eleccions. Tot plegat és perquè Jair Bolsonaro, del Partit Liberal (PL), ha escampat dubtes sobre si reconeixerà l'eventual derrota, que vaticinen totes les enquestes. Uns dubtes que no fan més que accentuar-se a mesura que s'apropa la data de les eleccions. Els atacs del líder de la ultradreta contra el sistema electoral han estat creixents des que va assumir el poder el 2018 i el mateix Bolsonaro, amb declaracions ambigües, ha atiat el fantasma d'un cop d'estat. Precisament per aquest motiu, es posa èmfasi en la importància d'aquests comicis i al fet que Brasil pugui consolidar la seva democràcia.

Jair Bolsonaro, de militar a president: així busca guanyar les eleccions del Brasil 2022

Eleccions Brasil 2022: el camí cap a la consolidació de la democràcia?

Eleccions del Brasil: qui és Lula da Silva?

L'expresident brasiler Luiz Inácio Lula da Silva se situa al capdavant dels sondejos, segons una enquesta de l'institut demoscòpic IPEC. Lula, que congrega el 47% d'intenció de vot (48% segons un sondeig més recent avançat per l'Agència EFE i que recull Newtral), ha consolidat així un avantatge d'almenys 16 punts percentuals sobre el rival principal, l'actual president Jair Bolsonaro, que registra un 31% a la intenció de vot.

Jair Bolsonaro, el candidat a les eleccions del Brasil 2022 que assegura estar en mans de Déu

Les dones, el gran mur contra la reelecció de Jair Bolsonaro a les eleccions del Brasil 2022

Així doncs, Lula arriba a aquesta primera volta de les eleccions del Brasil amb la tranquil·litat de dominar les eleccions. Sempre, és clar, segons els sondejos. Bolsonaro hauria estat sempre, en segon lloc, tot i que, pel que sembla, ha anat retallant distàncies. Lula, del Partit dels Treballadors (TP), es veu a prop del 50%, una xifra que, de ser superada, evitaria la segona volta de les eleccions. Malgrat tot, no se'n refia. 

I és que Lula ja va capitanejar el Brasil fa anys i sap com funcionen aquestes coses. L'any 2002 va obtenir una victòria electoral per acabar sent investit al gener del 2003. El 2006 va vèncer una altra vegada i va aconseguir un nou mandat que va acabar el desembre del 2010.

Lula va passar 580 dies a la presó 

Després de passar 580 dies a la presó i no poder participar en les eleccions presidencials del 2018, la justícia del Brasil va revocar les condemnes rebudes per l'anomenada operació Lava Jato. Per què va passar això? Cal recordar que Lula havia estat declarat culpable de delictes de corrupció passiva i rentat de diners. L'any 2021, però, el Tribunal Suprem va anul·lar aquestes condemnes perquè, suposadament, no s'havien respectat els seus drets durant el procés, recorda la BBC

El judici el va capitanejar el jutge Sérgio Moro. Però Moro va ser nomenat l'any 2019, ministre de Justícia pel guanyador de les eleccions del 2018, és a dir, Bolsonaro. Un fet que li ha encaixat estupendament per manifestar la seva innocència i afirmar que va ser perseguit durant el Lava Jato. El procés judicial va ser anul·lat perquè es va exposar que Moro no havia actuat de manera imparcial. 

Malgrat haver-se declarat nul, els crítics de Lula constaten que encara no s'ha provat ni demostrat la innocència de Lula. Tot i això, molts ressalten que, tot i haver-hi altres candidats més centristes, la batalla electoral és entre Lula i Bolsonaro. 

 

Imatge principal: l'expresident i candidat a les eleccions del Brasil 2022, Luiz Inácio Lula da Silva / Efe